Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 19 september 2016

Klassikertest: Cold Steel SRK

Cold Steel SRK (survival rescue knife) är en klassisk kniv. Introducerad runt 1990 och då tillverkad i kolstålet Carbon V. Kniven tillverkades av Camillus i detta stål fram till 2006 då Camillus lade ner verksamheten. Tillverkningen hamnade då i asien och stålvalet blev då AUS8A, vilket mostsvarar 440A, ett stål som ligger någonstans i det lägre medelklasskiktet eller högre lågbudgetsegmentet. Jag och många med mig anser att det var en rejäl försämring. 2010 ändrades det igen, då till VG1 San Mai III, och kvaliteten återställdes. De tidiga knivarna har tjockare blad än de yngre. Kniven har levererats med minst 5 olika slidor genom åren, allt från cordura till läder och plast eller kydex.

Kniven är rejäl och tål det mesta. Jaktligt är det en kniv mer anpassad för högvilt som älg, vildsvin och säl, än småvilt som rådjur, harar och fåglar. Nedan följer ett antal bilder som tillsammans med kommentarer fördjupar SRKn. Mitt ex är för övrigt ett synnerligen hårt använt tidigt exemplar i carbon V. Still going strong, men oftare som arbetskniv än jaktkniv....
 Storleksmässigt lirar SRK i samma liga som S1, de har uppenbara likheter även om jag tycker att S1 är mer väldesignad coh välgjord än SRK.
 De tidiga modellerna av SRK tillverkades i USA.
 Handtaget på SRK är betydligt fetare än S1, SRK passar därför bättre att använda om man har handskar eller vantar på sig än S!.
 Bladtjockleken är ungefär densamma som för S1, dvs knappt 5 mm,
 Balanspunkten ligger precis i övergången mellan handtag och blad.
Den gamla SRK texten känns enormt 1980-tal....

Beroende på vilken modell av SRK man är intresserad av så kostar de olika mycket. n modern San Mai kostar 1200-1400 enligt prisjakt. Begagnade brukar man hitta AUS8A och carbon V modellerna för 3-500 kr beroende på skick, själv skulle jag undvika AUS8A varianterna och vänta ut en carbon V, eller bita i det sura äpplet och köpa en ny San Mai om jag vore ute efter en SRK idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar