Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 31 augusti 2016

Test: Mora bushcraft

Jag har som målsättning att testa lite "vanliga" knivar som inte kostar skortan och inte bara "finknivar". Härom sistens testade jag Hultafors nya outdoorknivar. Här kommer en kort recension av den vid det här laget klassiska bushcraftkniven från Mora.
Mora Bushcraft har ett 3,2 mm tjockt kolstlsblad som är 11 cm långt. Handtaget är i ett greppvänligt gummimaterial. Slidan är i plast och har två olika upphängare att välja på.
Kniven ligger mycket bra i handen och är lättanvänd. Den är rejält stryktålig, jag har använt min helt skoningslöst och det enda som hänt är att den knäckte yttersta spetstippen. Den svarta beläggnignen motverkar rostbildning på kolstålsbladet. Jag tycker personligen att sådan beläggning inte behövs om man har vett att sköta sina knivar. Men idag har ju inte folk det, många väljer att köpa nytt istället för att ta hand om det de har vilket faktikst är en möjlighet med denna kniv. Väljer man den enklaste varianten av Mora bushcraft (dvs "black") så kostar den inte mer än 299 kr. Andra varianter med tändstål ("survival") kostar några hundralappar till men då får man med ett tändstål....

Bladet är skarpt från fabrik och håller skärpan bra. När det tappat den är det ett blad som är enkelt att bryna upp till en skärpa som är betydligt bättre än den var från fabrik, men så brukar det vara med fabriksslipning. Bladets kurvatur är inte helt lämpad för flåning, jav vill ha en kraftigare kurvatur mot knivspetsen för flåningsarbete men för urtagning och för att skära ut bröstbitar ur fåglar är den fenomenal.

Kniven är ett mycket bra budgetalternativ, min egentligen enda invändning är att den är rätt "tråkig". Men det kan man ju ha överseende med....

2 kommentarer:

  1. Vad använder du för kniv när du filear fisk - typ makrill?

    SvaraRadera
    Svar
    1. En typ 20 år gammal EKA filékniv i fällknivsmodell. Trähandtag och ett finfint följsamt blad. Man ser de emellanåt på tradera och blocket, men tyvärr tillverkas de inte längre. Tror att de fasades ut när EKA outsourcade sin tillverkning.

      Radera