Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 22 juli 2016

Test: Laguiole köttkniv

Som jag skrev igår så investerade jag i en uppsättning Laguiole köttknivar/grillbestick. Det finns mycket att säga om Laguiole-knivar, inte minst är det en faslig röra kring vad som märks upp Laguiole, men det gjorde jag i den gamla blogposten, så denna är mer bruksinriktad.

Det första intrycket av kniven när man får den i sin hand är gott. Det är en skön tyngd i kniven, betydligt tyngre än vanligt när det gäller bestick. Skaftet på kniven är smalt, men de ligger bra i handen. Kniven känns välbalanserad. Detaljstuderar man kniven ser man att finnishen inte är 100%, å andra sidan visste jag att det inte var några high end produkter när jag lade min beställning.
Jag plockade upp lite utskuren vildsvinskotett för ändamålet. Skivade den, och snabbmarinerade skivorna i olivolja, currypasta, sambal ölek och soja. Därefter gav jag bitarna en sanbb vändning på extremt hög värme på grillen för att sluta köttporerna varefter de fick ligga på eftervärme tills resten av maten var klar. En varm potatissallad på färskpotatis, fetaost, några olika löksorter ur landet samt citron och olivolja fick ackompanjera köttet.

Min 9-åriga son var den som först skar. Oj! sa han, den var vass! Det var tydligt hur nöjd han var. Detsamma gällde övriga familjen. Alla var nöjda med hur lätt det var att skära fina bitar. Tidigare har vi använt grillbestick från EKA, de är också bra men de är tandade så man använder en lite annorlunda skärteknik.

Knivarna i fråga är fällknivar. Det har såväl för som nackdelar. Den stora fördelen är att man kan ha dem löst i besticklådan utan att riskera att vare sig skada eggen eller skära sönder sig. Nackdelen är såklart att det är lite mer jobb med disken. Fällknivar har fler skrymslen som kan bli smutsiga så man får hoppas att gästerna inte låter kniven glida ner allt för djupt i såsresterna när de ätit färdigt. En annan nackdel har med balansen at göra. När man är klar och låter besticken vila på tallriken så lägger sig knivarna automatiskt med eggsidan upp, det är inte bra, det är faktiskt ett riskmoment.

Äter man mycket kött är det motiverat att investera i bra bestick, likväl som att man investerar i bra jaktkläder eller vapen. Som jag ser det är ätandet av det djur man nedlat den slutliga hyllningen, och då skall man skapa så goda förutsättningar som möjligt för att hyllningen skall bli lyckad. Att kunna skära en bit kött som vore det smör är ett sätt att skapa förutsättning. Jag tycker därför att det är väl motiverat med specifika köttbestick. Vilken prisklass man lägger sig på är givetvis upp till var och en, men de billigare känns påfallande ofta sladdriga. Den uppsättning jag köpte kostar i normalfallet ungefär 1600 kr, för närvarande har vassa knivar den till nedsatt pris och då ligger 10 knivar på 895 kr vilket är ett bra pris hur man än vänder och vrider på det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar