Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

söndag 10 juli 2016

Test: CRKT Amicus

CRKT Amicus är ett samarbete mellan danske knivdesignern Jesper Voxnaes och amerikanska CRKT. Det handlar om en fällkniv bygd som en smärre pansarvagn.
Fällkniven är rejäl i utfällt läge 21 cm varav 9 är blad, vikten ligger på lite drygt 190 gram. Bladet är 31 mm högt och 4 mm tjockt och i rostfritt 8Cr13MoV (dvs kinesisk variant på AUS 8, dvs ett bra budgetstål). Bladet inehåller alltså mer stål än väldigt många slidknivar på marknaden. Handtaget är i rostfritt stål och låsningen är av framelocktyp. Ett clip sitter monterat på låssidan. Bladet är försett med ett hål vilket gör att man kan öppna kniven med en hand, såväl vänster som höger.
Jag har under ett par månaders tid testat kniven i praktiken. Har tagit hand om djur, täljt och vid ett tillfälle som en nödlösning brutit upp ett par konservburkar med den. Det är en kniv som levererar. Den är tung och har en märklig balans med tyngdpunkten en bit in på handtaget, men den är användbar. Trots hårt bruk så höll eggen relativt väl, egentligen var det först efter att ha brutit konservburkar som den behövde brynas. Men det var bara bryning som behövdes, eggen hade inga flisor eller sådant slitage att eggen behövde läggas om.

Ryktet säger att kniven kommer i en ny version med en sida av kolfiber elle g10, det tror jag är en bra idé då det rätar till knivens enda riktiga problem - balans och vikt. Utöver dessa problem är det en mycket kapabel fällkniv väl lämpad för jakt.

Kniven kostar 699 kr hos Wanderoo som ordnade fram mitt exemplar, ett av de första som levererades till sverige. 699 kr är det lägsta pris man kan hitta en ny Voxnaesdesinad fällkniv för i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar