Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

söndag 5 juni 2016

Prisvärda knivar

Det finns oändliga mängder knivar av olika slag på marknaden. En del är bra, andra är riktigt bra men mycket är av väldigt tveksam kvalitet. Vill man ha en slit och slängkniv av ok kvalitet så är chansen att hitta en om man väljer lågbudgetserierna hos något känt knivmärke än via brandade nonameknivar på Claes Ohlsson, Jula eller Biltema. Bökers lågprisserie heter Magnum. Jag har provat något dussin knivar i Magnumserien och är över lag imponerad över hur mycket kniv man kan få för relativt lite pengar. Givetvis har det kompromissats i fråga om finish och materialval. Bladstålet är en sak som det kompromissas med. Ofta blir det då någon märklig bokstavs eller sifferkombination som representerar de kinesiska stålsorterna. För magnumseriens knivar är det ofta 440a  som gäller. Inget av de bästa stålsorterna men för slit och slängknivar duger det bra.
Under våren testade jag Böker magnum hitman (fällkniv) och monocity (fastbladskniv). Båda är rejäla och prisvärda. 
Fastbladskniven, monocity, är liten ock kompakt. Den ligger fint i handen och är lättanvänd. De har en bra finish och det är ingen risk att det blir bakteriehärdar i springor. Möjlignen är kniven något baktung, en så blir det ofta med stålbolster i skaftet. Jag har bara två invändningar mot den. Dels är den aningen spetsig, egentligen inget större problem men man får tänka sig för när man använder den. Min allvarligaste invändning gäller slidan. Den lämnar en del övrigt att önska, särskilt knäppet är dåligt och i värsta fall riskerar kniven att ramla ur. 
Fällkniven, hitman, är rejäl. Den är väl sammansatt, inga glapp eller liknande. Möjligen är låsningen lite tight. Ryggen på kniven är öppen så den är lätt att rengöra. En helt ok fällkniv för jakt. 

Man behöver inte ruinera sig för att hitta ok jaktknivar. Bökers magnumserie innehåller en hel del riktigt intressanta knivar som är lämpliga för jakt, vildmarksliv eller edc. Du köper dem via www.wanderoo.se där det finns ett urval magnumknivar.  På www.boker.de kan man se hela utbudet av magnumknivar (men även annat) som wanderoo kan ta in om man frågar.
_________________
Blogposten skrevs på telefon vilket alltid blir lite knepigt när det rör sig mo längre texter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar