Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 8 juni 2016

Hög brandrisk idag och i framtiden

Just nu är det hög brandrisk i skog om mark i hela Götaland och delar av Svealand. Särskilt skogsbrandfaran är ovanligt stor för säsongen efter dagar/veckor av högtryck. Hemma märker vi att gräsmattan börjar bli brun på sina ställen, men det rinner fortfarande vatten i bäcken, det är det vattnet vi använder till trädgårdsodlingarna.
 Ovan: allmänna brandriskläget i Sverige.
Ovan: risken för skogsbrand.

Ett problem med den varma och tidiga vår vi haft är att många växter växer så fort att de snabbt överger det späda mest näringsrika stadie som klövviltets ungar är så beroende av för sin tillväxt. Det kan med andra ord bli frågan om en älgjakt i höst med ännu lägre kalvvikter än vi är vana vid i södra sverige. I vårt fall skjöt vi i fjor tre kalvar med slaktvikt på under 40 kg. Riktigt tråkigt. Men kanske är det något vi måste vänja oss vid. Om man tänker sig en klimatförändring som håller sig så låg som 1,5 graders temperaturhöjning fram till år 2100 så innebär det att älgkalvens tillväxtperiod kommer att komma helt ur synkronisering med växtsäsongen i södra sverige. Redan nu är en bristande synkronisering mellan kalvarnas födsel och vegetationens tillväxt en av förklaringshypoteserna för de låga slaktvikterna i södra sverige men även de problem man ser för älgstammen i Blekinge och på Öland. Klimatförändringen kommer att slå lite olika i olika delar av landet, vi kommer överlag att se mer nederbörd, men den kommer att vara koncentrerad till vinterhalvåret. Sommarhalvåret kommer att bli torrare än nu och vi kommer att se längre sammanhängande värmeperioder med torka och brandrisk som effekt.

Sett i ett längre perspektiv så kommer förändringarna att bli riktigt omfattande. Dagens prognoser sträcker sig sällan/aldrig förbi år 2100, men hur kommer det se ut för våra barnbarns barnbarn?

I en nypublicerad studie så utgår en samling välrennomerade forskare fårn dagens lägre klimatutvecklingsscenarier och projicerar dem vidare förbi 2100 så att de täcker perioden fram till 2300. Då diskuterar man en global temperaturökning på 10 grader, frågan är hur flora och fauna kommer hinna ställa om sig till detta. En än akutare fråga kommer att handla om mänsklighetens matförsörjning. Vi kommer att se rejält stora svältflyktingströmmar och vi kommer att tvingas ställa om på allvar från att vara ett matimportland till att producera inte bara mat som räcker till den inhemska befolkningen utan även så det räcker för export. Personligen tycker jag attt vi har den förbannade skyldigheten att påbörja matproduktionsomställningen redan idag. Innan fler högproduktiva jordar hinner schaktas bort för att ge plats åt köplador, betonggetton och autostrador. Där har vi den riktiga miljöutmaningen, för den ligger inte i att stångas kring vargstammens numerär eller genom att förhindra bönderna från att gödsla på helger för att det stör de boende.

2 kommentarer:

  1. Kollade du på ettan sent igår kväll? Där tog de upp framtida svält och att färskvatten var en bristvara bland annat.. Mänskligheten närmar sig graven känns det som...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Missade det. Får kolla svt play.
      I morgon blir det en heldag på länsstyrelsen om klimatförändringar.... Upplyftande värre...

      Radera