Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 19 april 2016

Knivar att testa

Just nu befinner vi oss lite utanför jaktsäsongen, men det hindrar inte att det dräller in knivar för mig att testa och prova. just nu ligger fem knivar i "pipen" och skall provas. Ett par har redan börjat provas, några andra kom via Schenker igår.
 Tre knivar från Böker, de ingår i Bökers Magnumserie. Magnum är Bökers segment med lite billigare knivar.  Om ni åker på tex Göteborg Game Fair eller Sunne Jaktmässa så kommer ni att finna dem till mycket bra pris i Wanderoos monter. Tommy (som driver Wanderoo) har tänkt att ha riktigt bra mässpris på dessa knivar.
 De tre knivarna känns rent spontant som bra jaktknivar. Den lilla gröna är smidig och slinker lätt ned i fickan, kan tänka mig att den blir suverän som korvkniv eller varför inte för att ta ut bröstbitarna på tex duvor och ripor? Den svarta i mitten är rejäl. Nu syns det inte så bra på bilden men bladformen förefaller riktigt bra för flåning. Båda fällknivanra har gedigen bladlåsning och är öppna i ryggen med tillräckligt stora dimensioner för att de skall vara lätta att diska ur efter avklarat värv. Kniven längst ut till höger är en liten stadig fastbladskniv. Skulle passa fint för småvilt och mindre högvilt upp till älgkalv eller dovhjorts storlek. Kniven ligger väldigt fint i anden och man kan lätt ha pekfingret utefter ryggen på kniven vilket underlättar när man skall öppna upp djur eller arbeta inne i bukhålan.
 Det ligger två lite finare knivar i pipen med. Dels en fällkniv från amerikanska CRKT som designats av dansken Jesper Voxnaes och dels en fastbladskniv från Karesuandokniven. CRKTn har ett utpris på ungefär 750 kr medan fastbladaren ramlar in på lite drygt 3600 kr, vilket låter mycket men är förståeligt när man plockar fram kniven ur slidan.
CRKTn är tung och rejäl, handtaget i stål gör kniven rätt baktung men den förefaller tämligen väl lämpad för jakt. Ännu så länge har jag bara hunnit EDCa den och använda den lite när jag drog ny el i delar av ladugården. Karesuandokniven är i damaskstål vilket är förklaringen till prissättningen. Det är en lite mindre fastbladskniv som rent spontant känns som en lämplig småviltkniv.

Jag kommer att testa dessa knivar under våren och försommaren. Som vanligt denna tid på året så finns det en risk att jag inte kommer att kunna testa dem på vilt. Då får det bli något annat istället, och är det inte läge för tamdjursslakt så får det bli fiskrensning. Fiskrensning är ett bra test med tanke på att man får bra koll på hur knivne uppför sig när den blir kladdig och hal. En kniv som man har svårt att greppa när den är kladdig och hal är ingen lämplig jaktkniv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar