Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 24 december 2015

Julaftonsjakt

Jag har lite dåligt samvete. Jag har en kh vorsteh med riktigt fint påbrå, men jag har inte jobbat speciellt mycket med henne som stående fågelhund. Istället har hon ställt grävlingar och vildsvin. Apporterat änder och duvor. Dödsökt rävar i skymningen. Men knappt jagat fälthöns. Idag skulle det bli ändring på det!
Jag tog med mig hunn och bössa till ett område där jag sett lite sporadiskt med fasaner. Värt ett försök tänkte jag. 

Vi jagade i trekvart. Essa hittade åtta olika fasaner, några hittade hon flera gånger. Det var betydligt mer än jag trodde fanns i området. 

Essa går fram totalt kompromisslöst. Full fart och ganska långa slag. Vinden var rätt stark och kastade åt olika håll så det var inte speciellt lätt. 

När hon hittar fasaner stramar hon upp. Står ett par sekunder innan hon går på. Här måste jag jobba mer med ett fungerande stoppkommando, nu var det väldigt sisådär med det. 
Skottchanser då? Jo ett par. Men ingen som föregåtts av ett korrekt hundarbete så jag avstod. Nåja, Essa hittar fasanerna. Alltid något. Och det finns betydligt fler fasaner än vad jag trodde var sannolikt. Det var väldigt positivt. Får ligga på predatorerna ytterligare lite så fasanerna kan föryngra sig lite riskfriare. Kanske köper jag lite rapphöns... Men det får jag räkna lite på...

1 kommentar:

  1. Kul att det finns fasaner kvar! Du har ju kämpat på bra med både räv och grävling. Men jag trodde nog att det skulle vara allt för mycket rovfågel på marken. Skoj när utsättningen lyckas

    SvaraRadera