Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 7 december 2015

Jägmästare Arvid Tallfors - Från A till Ö

Det är nu 40 år sedan ett av många välgjorda pedagogiska barnprogram från SVT hade premiär. Jag tänkter på bokstavsprogrammet Från A till Ö. Såhär  beskriver wikipedia programmet:

Huvudpersonen Hedvig Hök (spelad av Birgitta Andersson) flyttar in i en kvarglömd arbetsvagn ute i skogen, efter att hennes kontrakt på lägenheten har blivit uppsagt/annullerat. I ett rede på taket bor en uggla vid namn Helge (spelad av Bert-Åke Varg), som Hedvig får kontakt med, då det visar sig att han kan prata.
Under varje avsnitts gång kommer Hedvig i kontakt med svåra ord som hon själv inte begriper sig på. När hon då låtsas förstå eller inte förstår ordets betydelse alls blir hennes näsa mycket lång, och den blir inte normal igen förrän hon förstår sig på ordets rätta betydelse. Det här är någonting Hedvig skäms för och försöker dölja detta när det sker. Den enda som i grunden får se den långa näsan är Helge, som under seriens gång är Hedvig till hjälp med att lösa orden. Att Helge kunde hjälpa till beror på att han växt upp på taket till ett tryckeri.
 Jag köpte serien på dvd till mina ungar när de var små men nu ligger avsnitten på öppet arkiv. Idag tänkte jag tipsa om avsnitt J som från ungefär minut 10 till 19 handlar om jakt och jägare. Detta då jägmästare Arvid Tallfors (Björn Gustafsson) ramlar förbi Hedvigs vagn i jakt på en tjuvskytt. Hedvig är först välidgt skeptisk till jägare men Arvid sitter och förklarar vad det är över en kopp kaffe. Förklaringen är bra och funkar grovt sett ännu idag när man skall förklara jakt. Här hittar ni det aktuella avsnittet om ni är nyfikna eller vill visa era ungar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar