Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 10 november 2015

Extremt snabb mörning av kött

Det norska programmet Ikke gjör dette hjemme tillhör mina favoritprogram. Just nu pågår säsong 4. I avsnitt 1 gjorde de något som kan tänkas intressera er läsare. De testade att möra kött.....
De utgår från "flatbiff", skulle tro att det kan vara kållappen eller något liknande kött som inte är mört. De diskuterar sous vide, men det tar lång tid eftersom temeraturen i detta fall är 58 grader, och är lågtekniskt så det måste finnas en annan lösning. Sprängmedel! Alltså jämförs metoderna....

Nedan en serie kommenterade screenshots:
 En provbit sous vide tillagas i 58 grader i 17 timmar. Det håller Rune på med i förgrunden. I bakgrunden håller Torfinn och sprängexpert Roar på att rigga sprängmörningen.
 Sprängmörning. Köttet ligger vacuumförpackat i botten av plastkaret. Sprängmedel (blade) placeras mot vattenytan. Väl skyddade utlöser Torfinn och Roar laddningen.
Köttet skärs upp och grillas för att jämföras. När bedömmningen gäller enbart mörhet vann det sprängda köttet helt klart. Det var samtliga överrens om.
__________________________
Samtliga bilder i blogposten är screenshots från TV-avsnittet. Om NRK har synpunkter på att jag använder dem så plockar jag givetvis bort dem. Jag tycker dock att idén var så rolig att den måste spridas och länken delas så fler kan hitta fram till den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar