Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 3 september 2015

Vargfrågan gone bananas

Vargförvaltning verkar få precis alla inblandade att tappa koncepten totalt. myndigheter. Privatpersoner. Brukare. Betraktare. Media. Hela ämnet har blivit så enormt laddat att varje handling får extrema proportioner.

Som i fallet Molstaberg säteri som förlorat många får i upprepade vargangrepp. Där beslutas om skyddsjakt på några hundra hektar och vargvärnare tar chansen att patrullera området, till och med tutandes i trumpet. Skyddsjaktbeslutet har överklagats i all sin orimlighet. Vilket är rätt. Anser man att en varg, eller annat djur, gör sådan skada att det skall tas bort så får man skapa förutsättningarna för att beslutet faktiskt skall kunna genomföras.

I Dalarna kommer länsstyrelsen att i större utsträckning att kameraövervaka rovdjuren. En metod som varit effektiv i västra götaland och gjort att fler lodjur än förväntat kunnat kvalitetssäkras. Det intressanta i Dalarna är att länsstyrelsen ställer sig över de vanliga reglerna kring kameraövervakning och vill slippa skyltning. Jakt och Jägare rapporterar:
Inte heller de kameror som sätts i skogen kommer att skyltas. Det handlar om platser där människor inte förväntas passera, enligt länsstyrelsens tjänstemän.Vem som helst kan alltså, när som helst, bli filmad eller fotograferad av länsstyrelsen om planerna blir verklighet.
Det skulle en privatperson aldrig få igenom. Men kanske är det så att länsstyrelsen Dalarna känner att de har väldigt lågt förtroende hos befolkningen. I västra götaland har flera av länsstyrelsens viltkameror stulits. Detta tolkas som en missnöjesyttring:
 – Jag tror inte någon stulit kamerorna för att man vill åt dem i sig. Det finns en stor kritik mot rovdjursförvaltningen i Sverige och den tar sig tyvärr olika uttryck. Det handlar mer om en markering om att vi inte hade där att göra, säger Nelly Grönberg.
Som länsstyrelsen Dalarna uppskattas av befolkningen i frågan om vargar och rovdjur kanske de förväntar sig att samtliga kameror försvinner om de skyltas...

Som om detta inte vore nog har det visat sig att vargwebben fungerar under all kritik. Sändarna som satts på olika vargar runt om i Sverige fungerar extremt dåligt. Svensk Jakt har pratat med Håkan Sand som jobbar med frågan:
– Det är högst frustrerande att vi inte har kommit längre i den tekniska utvecklingen med sändare på mer än tio år och jag håller helt med om att frågan om sändarna är ”tillräckligt bra” är berättigad, och mitt korta svar är nej – de borde vara mycket bättre, konstaterar Håkan Sand. 
– Men om vi ser till alternativet, att inte märka och därmed avsaknaden av möjligheten att inhämta data från de sändare som finns, anser jag att detta inte är ett alternativ. Särskilt mot bakgrund av att vargen skapar så mycket frågor och konflikter och debatten ofta är osakligt eller extremt osaklig, fortsätter han.
Sedan har vi soppan med EU-kommissionen och deras märkliga syn på svensk vargförvaltning. Lägg därtill på att den polariserade situationen mellan värnare och brukare inte har normaliserats så har vi en fortsatt het tid framför oss. Inte minst som höstens hundjakter drar igång en efter en. Det är nu mindre än en månad kvar innan i alla hundtyper får släppas och skogarna kommer att klinga av hundars skall.

Hualigen.

Som avslutning kan jag nämna att en gammal arbetskamrat till mig som är uttalat för att det skall finnas en stor vargstam i sverige men som ständigt avkräver sin omgivning källor/referenser samt en allmänt kritisk hållning till det som sägs/påstås utsatts för en omfattande smutskastnings och mobbningskampans från framträdande företraädare i vargvärnarkretsar. Det har gått så långt att min vän, som är för öppenhet, kännst sig tvungen att ställa om sekretessen på sitt facebook-konto. Han har in i det längsta hållit sin profil öppen men nu är det bara hans vänner som kan se vad han skriver, han befinner sig allstå i en situation där inte ens vänners vänner är att lita på... Och då handlar det ändå om människor med samma grundläggande mål som honom: en större vargstam.

Näe. Hela vargfrågan har havererat. På många plan och då har jag inte ens brytt mig om att kolla vad vigilanterna i APU sysslat med den senaste tiden.

1 kommentar:

  1. Den har väl gått bananas sedan vissa fick för sig att vi åter skulle ha varg i Sverige på sjuttiotalet och de första vargarna importerades.

    Frågan som borde klargöras är vilka som backat upp det ekonomiskt.

    SvaraRadera