Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 4 september 2015

Tankar kring vapengarderoben och ett byte av vapen

Jag har full vapengarderob. Emellanåt stannar jag upp och funderar.
Vad är det som finns i garderoben?
Vad och hur jagar jag?
Finns det vapen som inte används så ofta eller kanske till och med inte varit ute på en säsong eller två?

Jag gick igenom detta nu när säsongen började. Givetvis är det något man gör i slutet av säsongen så att man hinner processa fram en ny licens om det blir aktuellt med byte men nu gjorde jag det i början.

Jag funderade. Vände och vred på innehavet. Funderade på min jakt.

Insåg att det var något som saknades. En hagelbössa som funkar för jaktladdat stålhagel.

Jag funderade lite till. Insåg vad som inte användes speciellt mycket. Min småviltstudsare, en CZ455 med pipor i 22LR och 17HMR. En väldigt potent liten bössa, men tveklöst det vapen jag använder minst.

Sagt och gjort. CZ-an får utgå och ytterligare en hagelbössa får komplettera de jag har. Det slumpade sig så att jag i andra änden av byn, i grannlaget, hittade en trevlig köpare till min CZ-a. Vi kom fram till ett pris som för min del var högre än inbytesvärdet och för hans del bättre än att köpa samma bössa någon annan stans. Kort sagt en win-win situation. Ungefär så som jag tycker att ett köp skall vara med andra ord.

Bössan som jag lämnat licensansökan på är en Miroku 8000 jägartrap. En lite äldre extremt välbygd japansk bössa. Byggs, som ni säkert vet, i samma fabrik som Browning. Den motsvarar Brownings 325, eller kanske 425 beroende på om det är en tidig eller sen Miroku. Det är en ganska tung sportskyttebössa som inte verkar ha gått speciellt många smällar, den verkar knappt ha varit till skogs. Ett par av chokerna var helt oanvända. Trots tyngden är bössan väldigt smidig, välbalanserad och mycket pekbar. Känns som något helt annat än de gamla spett jag haft från Baikal och Valmet, bössor som vägt lika mycket men upplevts som klumpiga och svårskjutna.

Det blir nog fint det här. Om polisens tillståndsenhet bara kommer igång och börjar processa ärendet någon gång.

Här är en bild jag länkat från Jaktsnack, den föreställer en likadan bössa som den jag sökt licens på:
______________
Åter igen är det ett fynd från Skene Järn. Det är en märklig affär, många bössor är konstigt prissatta men med jämna mellanrum dyker det upp riktigt fina saker till bra pris. Min custombygda 1900 var ett sådant vapen, likaså min Miroku cal 20. Så har ni vägarna förbi (till exempel på väg mot Torsbo från Göteborg eller Varberg) och är ute efter vapen så kan det absolut vara värt att ge Skene Järn en chans. Kanske finns ditt gudkorn just där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar