Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 2 september 2015

Det där med dyr skytteträning

Åter igen dök det upp en tråd om hur dyr övningsammon är. De där trådarna brukar dyka upp med jämna mellanrum i olika sammanhang. Personligen tycker jag att de vittnar om bristande fantasi.

Visst kan övningsammo vara dyr, till min 9,3x62 har jag svårt att hitta övningsskott för mindre än 12:50 kr per smäll. Det blir mycket pengar om man skall mängdträna.

Men hur skall man mängdträna?

Jag mängdtränar primärt för att få till min avfyrningsteknik och min andning. Funkar avfyrningen och andningen brukar de tätt sittande skotten komma av sig själva. Träningen görs på frihand eller med jägarmässigt stöd. Det är nämligen så jag jagar i 99 fall av 100.

Jag skjuter bara i bänk när jag skjuter in nymonterade sikten eller vill testa hur bra en viss ammo går i mitt vapen. Att ligga och nöta serier i bänkt ger mig väldigt lite om jag inte redan har koll på avfyrningsteknik och andning.

Älgbanan har jag inte besökt så mycket det senaste. Har ett tillfälle inplanerat med jaktlaget om någon vecka eller två. Det tycker jag inte heller ger mig så mycket utöver ett kvitto att visa upp. Situationen är inte så jägarmässig förutom möjligen förstaskottet på stillastående älg.

Mängdträningen med inriktning på avfyrningsteknik och andning, behöer man göra den med sitt klass 1 vapen? Nej faktiskt inte. Man kan torrklicka en del för att hålla uppe känslan av hur tycket är på det vapnet med lejonparten av mängdträning kan lika gärna göras på 50 m med en 22LR eller med ett luftgevär på 10 m håll. Och då kan man inte klaga på ammokostnaden, för den ligger på sisådär 50 öre per skott med 22LR och för 4,5 mm luftgevär ligger de på 13-15 öre per skott. Då har man råd att skjute några hundra per helg. Det blir övning som gör skillnad vill jag lova!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar