Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 22 juli 2015

Tips: Friluftshipstern!

SR P1 har en ny intressant radioserie, första avsnittet sändes i måndags. Serien heter Det nya utefolket och måndagens avsnitt hette Friluftshipstern. Såhär beskrivs avsnittet:
Idag går det att känna sig om en äventyrare i en storstad. Frilufsbutikerna breder ut sig i shoppingkvarteren och kaféer serverar kaffe i vandringvänliga plåtmuggar. I stadsdelen Williamsburg i New York finns ett Bed and Breakfast som heter Urban Cowboy och där kan man bo i en timmerstuga som ser ut att tillhöra guldgrävare från 1800-talet. Till Urban Cowboy söker sig trendsuktande människor från hela världen, men också New Yorkbor som vill komma bort från storstaden. Möjligheten att stänga ute den urbana miljön lockar, men också estetiken. 
-En del ser ut som om dom skulle vara på en bergsexpedition. Naturen representerar frihet och idag gör unga människor vad som helst för att känna samhörighet med naturen, säger Lyon Porter som driver Urban Cowboy.
Kring det moderna frilufsandet har det uppstått både en subkultur och kommersialism. Det Nya Utefolket träffar Peter Buchanan-Smith som handmålar yxor i New York. Hans yxor kan ses på konstgallerier, men också hemma hos filmregissörer som David Lynch. Peter Buchanan-Smith var en av de allra första att kallas friluftshipster. 
-Det finns en poäng med att hänga en av våra yxor på väggen. Yxan blir ett fönster till en annan värld och kan inspirera dig att gå ut i naturen någon gång i framtiden. 
Vi åker också till Småland och Johan Forsberg som anordnar kurser i överlevnad där man får lära sig att göra upp eld och hantera en yxa. Forsbergs kurser lockar framförallt storstadsmänniskor och han ser en ökning när det kommer till deltagarantalet.
-När en av kursdeltagarna kallade mig hipster var jag tvungen att slå upp vad ordet betydde. Det är väl kul att få vara hipp någon gång.
Antagligen kan man sätta in det ökande intresset för jakt i detta sammanhang. Vi får se om de drar fenomenet så långt att de tar upp jakt och fiske i ett kommande avsnitt. Det blir intressant!

hmmmm
Vildmarksskägg?
Kängor?
I stan?
Det är ju jag....
Å andra sidan. 80-100 jaktdagar per år. 20-30 dagar i skärgården. I fjällen sedan 10-års åldern. Militär- eller vandringsbyxor sedan gymnasieåldern.
Njä.
Friluftshipster passar nog inte. För mig är det inte en trend. Jag hur ju i större eller mindre utsträckning levt såhär länge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar