Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

lördag 16 maj 2015

Schweizisk armekniv i skog och mark

Schweiziska armeknivar (victorinox) är smarta konstruktioner medmånga möjligheter. Inget superstål, snarare välarbetat lågbudgetstål. Ett bra stål hade fördyrat knivarna högst avsevärt, men en victorinox har man mest som back up. Inte primärkniv. Mer som korvkniv, skruvmejsel, pincett, sax och konserv-, vinflask eller burköppnare än buköppnare.
Hur som helst i förmiddags testade jag hur bra ett par victorinox var till fiskrensning. Jag använde en med 7 och en med 9 cm blad. Den långa var tveklöst bättre iom att bladet är låst i utfällt läge, det är definitivt att föredra vid jakt och fiske. Skärpan håller för ett par fiskar eller uppskattningsvis ett småvilt. Det stora problemet med dem är hygienen. Det är så makalöst mycket skrymslen att man bör tänka sig för både en och två gånger innan man tar ur eller rensar något med en victorinox. 
Hur som helst. En victorinox i fickan eller ryggan är något jag rekommenderar alla jägare. Då kan man åtgärda åtskilliga problem som kan uppstå. Man kan dra åt flertalet kikarsiktesskruvar, man kan öppna konserven och i värsta fall ta ur ett djur. 

Beroende på modell så brukar en schweizisk armekniv kosta från 200kr och uppåt. Just nu kostar victorinox ecoline 99kr på Jula, det är den lilla kniven på bilderna. Mycket prisvärt även om jag gärna hade sett att den hade haft en sax... Och en såg...

1 kommentar:

  1. Pincetten tycker jag är den bästa att dra ut fliser ut fingrarna med.

    SvaraRadera