Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

lördag 28 mars 2015

Test: Knivslida i läder till EKA Swingblade

EKA swingblade är en av de vanligaste knivarna hos den svenska jägarkåren. En smart och bra kniv som är inne på sin tredje generation nu. Men den har ett problem. Ett stort problem. Slidan som levereras med kniven är riktigt undermålig. Den ger ett smäckigt intryck, har dålig finish och dålig passform. Därtill är den tämligen ohygienisk. Som väl var har läderhantverksföretaget Edvardson tagit fram en alternativ knivslida i läder. Först gjorde de en som satt relativt högt, ungefär som originalslidan men nu har de förändrat upphängaren. Slidan är nu hängande vilket gör att den är lättare att komma åt utan att behöva dra upp jackan till naveln.

Jag fick hem en sådan slida för ett tag sedan och blev mycket förtjust. Det är ett stycke fint hantverk. Slidan är i läder med en innerdel av plast som skyddar lädret från eggen. Detta gör även att det blir luftigt kring kniven och ger den en möjlighet att torka upp samt undviker att det fastnar äckel från bladet om man stoppar ner den utan att göra rent den först. Det finns ett litet avrinningshål eller luftnignshål längst ner på slidan. Lädret är tillskuret i sverige men sömmen, produktens mest tidskrävande arbetsinsats, är gjord i baltikum. Nitningen är gjord i sverige. Alla kanter på slidan är färgade i samma svarta färg som lädrets hudsida.

Jag tycker att slidan är mycket bra. Alla som irriterar sig på Swingblades originalslida borde investera i en sådan här slida istället. Den kostar bara 245 kr vilket jag tycker är lite för en sådan produkt som till stora delar är gjord i sverige. Kanske beror det på att det inte är så många mellanhänder inblandade. HÄR hittar ni den om ni vill beställa den. Nedan följer lite kommenterade bilder på slidan.
Skillnaden är uppenbar när man lägger de båda knivslidorna intill varandra. Den ena är gedigen den andra smäckig.
Kniven sitter fint och säkert i Edvardsons läderslida. Den sitter förvisso djupare i originalslidan, men knäppningen på läderslidan är bättre än på syntetslidans skämt till kardborreknäppning.
Slidan är i den norrländska traditionen, dvs relativt lågt hängande. Hantverket och finishen är god.
Det syns inte riktigt på denna bild, men alla kanter är svarta.
Längst ner finns ett litet luftnings/avrinningshål. Kikar man ner i slidan ser man att det även är hål i plasthöljet som skyddar lädret från bladet. 
Kniven hängde lätt nedanför min tröja, att fiska fram den med jacka på är inga problem om man inte går omkring i extremt lång jacka när man jagar. Gör man det kanske man skall ha den i fickan istället.

Här hittar ni slidan om ni vill köpa en egen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar