Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 10 oktober 2014

EKA Swingblade, några kommentarer

EKA Swingblade är renodlad jaktoptimerad design. Det är en tvåbladig kniv där man kan växla mellan en buköppnare och ett vanligt blad.

Knivbladet är skålslipat och tillverkat i Sandvik 12c27 rostfritt stål. Bladet går att få mycket skarpt. Handtaget är detsamma som på EKA Swede 10 (längst till höger på bilden nedan). 

Kniven är framtagen genom ett samarbete mellan EKA, Outdoor Edge och Thomas Ekberg. Knivarna på bilderna är från generation 2, första generationen saknade bladspärr. Tredje generationen är den som finns i butik nu. 

Kniven är mycket praktisk men där finns ett par problem. Jag har hört uppgifter om blad som brustit. Kanske har det varit spänningar i härdningen. Kanske har han som använde kniven bänt i leder eller något liknande. 

Hygienen är ett annat problem. Jag har ingen diskmaskin så jag får handdiska den. Då kan man tex spraya den med ättika innan man diskar. Eller som på bilden nedan, hälla kokhett diskvatten  på bladdelen. 

Knivens svagaste länk är fodralet. Det är svårt att göra rent om man kört ner en smutstg kniv i det. 

Skall man köpa en swingblade är det bra att undersöka marknaden. Priserna varierar nämligen extremt mellan olika återförsäljare... Man bör kunna köpa dem för runt 500 kr ink frakt om man letar lite. 

1 kommentar: