Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 15 september 2014

Valet och jakten 2014

En dag före valet så såg tenden ut såhär:
Detta är alltså en poll-of-polls där statistik från fem stora undersökningar (Sifo, Demoskop, Novus, Ipsos, SCB) viktas samma. Intressant nog så blev det till slut rätt stora skillnader mellan det oppinionsundersökningarna gav vid handen och det slutliga resultatet. Nedan resultatet när samtliga distrikt är förstagångsräknade (kontrollräkning återstår).
Om vi kikar på de jaktvänliga partierna: Såväl (m) som (s) gick bättre än vad oppinionsundersökningarna indikerade. (c) gick något bättre. Jämfört med valet 2010 ökar (s) 0,6%, (c) minskade något och (m) tappar hela 6,8%. Totalt sett tappar alltså de jaktvänliga partierna jämfört med valet 2010.

För de mer jaktneutrala partierna (fp) och (kd) så gick dessa aningen sämre än prognosen indikerade. Båda partierna tappar jämfört med valet 2010.

Vad gäller de uttalat jaktfientliga partierna så tappar såväl (mp) som (v)  i förhållande till oppinionsundersökningarna. (mp) tappar i förhållande till 2010 medan (v) ökar en liten aning. Totalt sett minskar den jaktfientlig partierna jämfört med valet 2010.

De två partier som saknar jaktpolitiskt program är (sd) och (fi). (fi) ligger och harvar, precis som oppinionsundersökningarna visade, kring 3% och kommer inte in. (fi) kan för övrigt karaktäriseras som jaktfientligt. (sd) har flörtat tämligen hämningslöst med jägarkåren senaste halvåret, om det är frågan om engångsragg eller om de är seriösa i frågan återstår för (sd) att bevisa. Hur som helst så ökar (sd) rejält såväl i förhållande till oppinionsundersökningarna om i förhållande till valet 2010. (sd) mer än fördubblar sin andel av rösterna. De kommer så som läget verkar, kunna vara en mäktig vågmästare kommande mandatperiod.

Personligen så tror jag inte att jakten kommer att påverkas negativt av detta valresultat. Jag tror att fråga efter fråga, inklusive de som handlar om jakt, kommer att avgöras från uppgörelse till uppgörelse, från omröstning till omröstning. Oppositionen har alltså vunnit, trots att i princip inte ökat i förhållande till 2010 års resultat. De vinner på grund av att Alliansen tappat väljare till (sd).

Om vi får se en rödgrön regeringsbildning eller en riktigt extrem minoritetsregering bestående av endast (s) återstår att se. Oavsett så skall vi inte bli förvånade om vi får nyval innan mandatperioden är över. Kanske så tidigt som till nyår om det inte blir någon regeringsbildning dessförinnan.
____________________
Jakt&Jägares Mikael Moilanen spekulerar också lite. Här kan du läsa det.

Svensk Jakt har en kort valanlys
____________________
Redigerad 09.10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar