Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 30 september 2014

Test: Fyra fällknivar till jakt (RAT & ESEE)

 De fyra knivarna uppradade. Från topp: Zancudo, Avispa, RAT2, RAT1.
De fyra knivarna ihopfällda. Från vänster RAT1, RAT2, Avispa, Zancudo.


De fyra knivarna som jämförs i denna blogpost har alla det gemensamt att Jeff Randall är inblandad i dem. Jeff Randall driver Randalls Adventure & Training, ESEE, och har designat mängder av knivar. Oftast sysslar han med fastbladsknivar men dessa fyra är undantag. RAT 1 och 2 är lite äldre designer från den tid då han samarbetade med Ontario Knife Company. De två andra, Zancudo och Avispa, är framtagna för Blue Ridge Knives, de är designade i samarbete med Mike Perrin (även han på ESEE). Storleksmässigt är RAT 1 och Avispa motsvarigheter medan RAT2 och Zancudo är mågot mindre. RAT knivarna är av linerlockmodell och har kraftigt markerad spets medan Zancudo och Avispa är av framelockmodell med en neddragen spets.

Knivdata, översikt.

Avispa och RAT1 i efter att jag tagit hand om ett rådjur.

Tabell med betygsättning av olika egenskaper.

I ovanstående tabell har jag bedömt olika egenskaper med knivarna i en femgradig skala där 1 är sämst och 5 bäst. Betyget 3 innebär ”godkänt” medan 4 innebär att kniven är bra. Graderingen är utifrån det faktum att det rör sig om fällknivar, betygen skall inte jämföras med eventuell betygsättning av fastbladsknivar. Som synes får samtliga knivar mer än godkänt, men något annat skall man nog inte förvänta sig när Jeff Randall varit inblandad. Han har trots allt bruksegenskaper i fokus i högre grad än design för ögat eller tacti-cool linjer…

RAT1 och Avispa vid urtagning av rådjur.


RAT 1 och Avispa har använts för att ta hand om rådjur, allt ifrån urtagning och flåning till styckning. RAT 2 och Zancudo har använts för att ta hand om en helgs fåglar i samband med sjöfågeljakt. Jag har alltså tagit ur bröstbitar och lår från småskrak, ejder och kanadagås med dessa knivar.


RAT1 med en lanyard av paracord. Knuten kallas "apans knytnäve" och det är min 10-åriga dotter som gjort den. Paracord köps tex på Knivbutik.se.

Ontario forge RAT 1 är sammanfattningsvis en hyfsat stor och kraftig fällkniv som fungerar bra för djur upp till en älgkalvs storlek. Samtidigt är den inte större än att man kan arbeta med hela bladet i handen, tex när man skall öppna upp buken. Den ligger bra i handen och har en kraftig låsning av det 9 cm långa bladet. Kniven är lätt att fälla upp och ihop. Låsningen är av linelocktyp vilket samlar något mer skräp än knivar med framelocklåsning. Min enda invändning mot kniven som jaktkniv är att den är lite väl spetsig. Man får vara extremt försiktig med den så att man inte får med för mycket kött vid flåning eller punkterar inälvor och magsäck vid urtagning. Å andra sidan är spetsigheten en klar fördel t.ex. när man sotar ett fällt djur. Sammanfattningsvis så tycker jag att det är en OK jaktkniv, den passar dock bättre som EDC.
 
RAT2 används här för att ta ur bröstbitarna på en småskrake.


Ontario forge RAT 2 är en mindre kniv som fungerar bra för mindre småvilt. Den ligger bra i handen och har en kraftig låsning. Den är spetsig, men eftersom den är mindre än RAT 1 funkar det aningen bättre även i jaktsituationen. Kniven är en klart godkänd jaktkniv även om jag personligen använder min som EDC (i ryggsäcken).

Zancudo används här för att ta ur bröstbitarna på en småskrake.


ESEE Zanduco (Blue Ridge Knives, BRK-R1) är av samma storlek som RAT 2 men med mer spjutformad och ”mjuk” spets vilket gör den aningen lättare att använda när man hanterar småvilt. Skillnaden mellan RAT 2 och Zancudo upplevs dock som mindre än den mellan RAT 1 och Avispa i detta avseende. Jag tycker att det är en bra jaktkniv, den kommer definitivt att få följa med när det är hare eller fågel som står på schemat.

ESEE Avispa (Blue Ridge Knives, BRK 1301) är av nästan precis samma storlek som RAT 1 och lämpar sig för bytesdjur upp till en älgkalvs storlek. Den är mycket robust och har framelocklåsning vilket är en mycket stabil och förhållandevis lätt rengjord fällknivslösning. Den ligger mycket bra i handen och är lätt att såväl fälla ut som ihop. Knivbladet har en för jägare mycket bra form, det är näst intill ”spjutformat” men självklart bara med en slipad sida. En bra jaktkniv, helt klart en kniv man kan ha istället för mindre eller halvstora fastbladsknivar.

Personligen ser jag fram emot när ESEE äntligen kommer med sin Izula fällkniv, den verkar optimal för småviltjakt....
RAT 2 på jobbet...

__________________________
Knivbutik.se har flera av dessa knivar i sitt sortiment. Tobbe på Knivbutik.se ger läsarna av bloggen följande erbjudande:

De 3 första kunderna som beställer någon av de ovan nämnda knivmodellerna får en gratis Spyderco Bug på köpet (värde 189:-). Lägg beställningen som vanligt och när ni kommer fram till kassan så skriver ni koden "ALGFLUGA", man märker då genast om erbjudandet fortfarande är giltigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar