Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

lördag 21 juni 2014

Gathunden som smittspridare

I senaste numret av SVAs tidskrift SVAvet kan man läsa om riskerna man tar när man importerar ("adopterar") en gathund. Kanske inte så stora risker för den egna importerade hunden utan risker man orsakar sin omgivning, andra hundägare:
Nyligen uppmärksammade EU-kommissionen risken för rabiessmitta från gatuhundar efter att två  bulgariska adoptionshundar förts till Nederländerna för att där diagnosticeras med rabies.
Nu skall hundar som rör sig mellan olika Europeiska länder vara vaccinerade, men att så inte är fallet visar en norsk studie där 80 importerade hundar testades. Ungefär 40% hade så mycket antikroppar mot rabies att man kan sluta sig till att de vaccinerats. Men det finns fler smittor än rabies.

En sjukdom som nu finns i Sverige, då hos hund och rödräv, är fransk hjärtmask. Jag har skrivit om fransk hjärtmask tidigare, bland annat när jag skrev om hundsmuggling men även i fråga om några fall i Dalsland. Tidigare har masken konstaterats på Kosteröarna i norra Bohuslän, något som gjort att man funderat på om inte rödräven borde skjutas bort från öarna.

Summa summarum. Se till att din hund följer vaccinationsplaner och köp hellre en hund av känd härstamning i Sverige än importera en okänd som du inte vet något om hur gullig den än verkar och hur omtänksam du än känner behov av att vara. Risken finns att du drar olycka över andra hundägare genom din omtanke.

1 kommentar:

  1. Till och med UG gjorde ett program som handlade om dessa gatuhundar, vare sig de verkligen ÄR gatuhundar eller "gatuhundar" i olika länder, uppfödda vid högst oseriösa kennlar blott och bart för export till människor med missriktad omtänksamhet.

    Rabies är en fruktansvärd zoonos de kan sprida, rävens dvärgbandmask en annan. Det är överhuvudtaget väldigt få smittsamma sjukdomar i allmänhet och zoonoser i synnerhet som sprids mellan länder och till Skandinaviska halvön utan mänsklig inblandning. Vare det av oförstånd, medveten kriminalitet (smuggling) eller annan anledning.

    SvaraRadera