Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

lördag 7 juni 2014

Bra om jakt - Lotta och Leif jagar

I veckan gick det sista avsnittet av På jakt med Lotta och Leif. Eller ja, det finns ju kvar på nätet att se på SVTflow och så kommer det att gå på tablålagd TV i höst.


Jag tycker att serien är en mycket bra och avdramatiserad skildring av vad jakt kan vara. Det kretsar mycket kring det jag sätter värde på, att få ett kött som man kan följa och vara delaktig i och påverka hela vägen fram till tallrik.

wikipedia presenteras serien såhär:
I serien tar sig Lotta Lundgren an den svenska jaktkulturen,[2] och i tio avsnitt ger sig Lotta Lundgren och Leif GW Persson ut i skog och mark. Lotta ska utbildas till jägare, och Leif ska njuta av matpauser däremellan.[3] Lotta Lundgren tar jaktlicens under uppsikt av Leif GW Persson som jagat sen barnsben.[2]
Det stämmer, men bara till viss del. Jag tycker bara att serien speglar en viss form av jaktkultur, den rike mannens kultur. Det jagas nämligen bara på ett gods under uppsikt av en yrkesjägare. Visst är det bra och pedagogiskt, Inhwan Svensson är väldigt skicklig och mycket pedagogisk. Jag skulle nog, utifrån det vi får se, säga att det är Inhwan snarare än Leif som lär Lotta jaga.

Om SVT väljer att fortsätta det hela med en ny säsong så hoppas jag innerligt att Lotta får vara med i ett mer ordinärt jaktlag. Ett lag där alla måste hjälpa till att röja pass och bygga torn. Där markerna i mindre del är ägda av medlemmarna och i högre grad är arrenderade. Något som i högre utsträckning speglar den svenska jaktkulturen än Leif GWs jakt på Elghammar (där han arrenderar jakten).

Hur som helst så tror jag att Lotta och Leif i och med denna serie gjort mer för jakten, inte minst genom att avdramatisera den och öka förståelsen, än några andra i Sverige under 2000-talet.

1 kommentar:

  1. Jag har ej sett programmet, men verkligheten för de flesta(antar jag) är ju att släpa fram en älg, ta ur den, transportera, flå grovstycka, städa upp och det gäller oavsett vem som skjutit.

    SvaraRadera