Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 8 maj 2014

Forskningsförakt från (mp) UPPDATERAD!

(mp) framhåller ständigt vikten av forskning vad gäller t.ex. vargarnas numerär. Det intressanta är att de inte bryr sig om vad forskarsamhället anser utan endast vad enskilda forskare säger. I gårdagens riksdagsdebatt blev detta ännu tydligare. (mp)s språkrör Åsa Romson sade nämligen i en replik till statsminister Fredrik Reinfeldt där denne frågat om varför inte Sverige kan få bestämma i vargfrågan:
-Det gör inte Sverige, utan att tvinga vissa forskare att skriva vinklade rapporter för att få till det.
Svensk Jakt rapporterade snabbt om detta. En frilansare på Jakt&Jägare ringde upp skandulvs ledare, Olof Lidberg. Denne blev självklart upprörd. Att anklaga någon för forskningsfusk (och det närliggande begreppet vetenskaplig oredighet), vilket Romson faktiskt gör, är oerhört allvarligt i den akademiska världen. Åsa Romson borde, som disputerad i miljörätt, vara medveten om detta och inte slänga ur sig sådana anklagelser ur som helst ens i stridens hetta.

TT snappade upp frilansinsatsen och har gjort en liten notis utifrån den, en notis som publicerats i i stort sett alla svenska dagstidningar idag:
Miljöpartiets språkrör Åsa Romson har hamnat på kollisionskurs med de svenska vargforskarna. I onsdagens partiledardebatt i riksdagen uttalade hon sig om den svenska vargpolitiken och antydde att regeringen tvingat "vissa forskare" att skriva "vinklade" rapporter.
Detta har fått Olof Liberg, tidigare koordinator för vargforskningsprojektet Skandulv att gå i taket. I en intervju i Jakt och Jägare säger han:
-Hon får ta tillbaka det där, eller lägga fram bevis. Olof Liberg känner sig personligen utpekad. Han har, tillsammans med andra forskare inom Skandulv, arbetat fram rapporter på uppdrag av Naturvårdsverket. Rapporterna har bland annat utgjort underlag för en eventuell framtida licensjakt på varg.
-Det här är en oerhört allvarlig anklagelse mot en forskare. Det känns som ärekränkning, säger Liberg.
Självklart menade inte Åsa Romson så. Men vad hon egentligen menade förstår jag faktiskt inte. Inte ens när hon försöker förklara:
Syftade inte på Liberg utan de som är frustrerade över hur regeringen i vargfrågan använt forskning på ett selektivt sätt.
Jag förstår fortfarande inte. Jag tycker, i likhet med Gunnar Glöersen att regeringen faktiskt gjort ett tämligen gediget jobb även om resultatet inte blivit det Romson hoppas.

Twitterkonversation från Romson ang gårdagens debackel.

Romson skriver också på Twitter:
Skydd för utrotning av djur är viktig miljöpolitik, EUs regler handlar om minimiskydd inte detaljer om jakt
Men, tänker jag, det kan ju inte gälla vargen då den inte är hotad internationellt sett. Den är, om inte Romson visste det, klassad som "least concern". Den svenska klassningen, starkt hotad, är inaktuell då den härrör från en bedömning gjord 2010 och oerhört mycket hänt med arten sedan dess - inte minst en 20% årlig tillväxt och flera invandrade individer. En uppdatering vore av yttersta vikt.
Det finns gott om utrotningshotade djur och växter, djur och växter som är hotade på riktigt som inte finns någon annan stans än här och definitivt behöver skydd och engagemang. Men dessa är inte karismatiska på samma sätt som vargen och saknar därför lika stridbara förkämpar. De ger inte samma billiga politiska poänger som dem Romson hämtar hem med uttalanden som det igår, uttalanden som späder på den redan starka tron konspirationsteorier inom (mp).
_________________
Uppdatering 1: Jakt & Jägare har pratat med representanter från SLU som är upprörda.
– Vi ställer oss väldigt frågande till Åsa Romsons anklagelse. Det här är ett misstänkliggörande, inte bara av SLU, utan av hela forskningsvärlden, säger Lisa Sennerby Forsse, rektor på SLU
 Uppdatering 2: Lena Ek är också upprörd. uttalar sig i SvD:
- Jag blir väldigt upprörd. Det är ett exceptionellt uttalande. Jag tycker Åsa Romson borde ta tillbaka det hon sagt, säger miljöministern.
Ek säger att regeringens rovdjursproposition bygger på ett 30-tal rapporter och studier. Många forskare, både från Sverige och andra länder, har varit med om att författa rapporterna.
- Romsons uttalande är ett rent påhopp på dessa forskare. Jag förstår att de blir upprörda. Deras fristående roll ifrågasätts, säger miljöministern.
Lena Ek säger att allting, inklusive alla rapporter, finns noggrant redovisade i propositionen och fortsätter i sin kritik.
- Dessutom påstår Romson att de svenska rovdjuren är utrotningshotade. Detta är ett grovt faktafel. Alla arterna fyller kriterierna för gynnsam bevarandestatus.
Uppdatering 3: Lena Ek intervjuas i Svensk Jakt. 

Uppdatering 4:  (S) tar avstånd från (mp)s utspel.

Uppdatering 5: SLU går ut officiellt och kritiserar Åsa Romson i hårda ordalag. Att få akademien att gå ut officiellt och göra något sådant är väldigt ovanligt. Då har man som politiker gjort något extremt frapperande! SLU skriver:
– SLU:s forskare skriver inte ”vinklade” rapporter på beställning. Åsa Romsons anklagelser är både befängda och äreröriga, och något som hela forskarsamhället borde reagera mot.
Det säger rektor för Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Lisa Sennerby Forsse i en kommentar till Miljöpartiets språkrör Åsa Romsons påståenden i onsdagens partiledardebatt i Riksdagen om bl a den svenska vargpolitiken, att regeringen tvingat ”vissa forskare” att skriva ”vinklade” rapporter. Uttalandet upprörde vargforskarna vid SLU, däribland Olof Liberg, som betecknade uttalandet som direkt ärekränkande.
– Forskningen vid SLU bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet. Att regeringen beställer en forskningsrapport innebär inte att den kan diktera innehållet, det borde Åsa Romson veta.
– Att forskningsresultaten sedan inte överensstämmer med Åsa Romsons förväntningar är ingen ursäkt för att anklaga SLU:s forskare för oredlighet, säger Lisa Sennerby Forsse.
Uppdatering 6: Gunnar Glöersen drar slutsatsen att Åsa Romson genom sin dementi , att hon inte menar Liberg, istället menar att det bara är Libergs rapporter man skall hålla sig till... Men föreslog inte han en minsta vargstam på 40-100 individer?  Är det det som (mp) vill ha?

1 kommentar:

 1. Hej!
  Nä det ska inte vara ett krav.
  Pizzan såg ju läcker ut. Hjort är väl inte det kött vi har i frysen men borde ju gå med älg.
  Vi väntar ännu på löp på Tyra o Ayla. Det blir sena valpar.
  Vi hörs!
  M/

  SvaraRadera