Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 23 april 2014

Märkliga prioriteringar avseende Tivedenvargarnas skador!

Härom året lyckades Naturvårdsverket med bedriften att flytta ett par vargar och få dem att stanna kvar i det tilltänkta området. I detta fall var det Tiveden i NÖ västergötland på gränsen till närke och värmland. Antagligen bra för den svenska vargstammen men ett hårt slag för de som försöker ha djur och jaga i området. Naturvårdsverket har nu avsatt en halv miljon kr extra i ersättningsmedel till just detta område/revir. I Svea Jord&Skog kan man läsa:
Naturvårdsverket har avsatt en rejäl klumpsumma pengar för att kompensera för de problem de inplanterade vargarna i Tiveden orsakat. En halv miljon kronor har avsatts. Exakt vad de ska användas till är i dagsläget inte klart.
– Det är första gången en sådan här kompensationssumma avsätts. Men vargarna i Tiveden är ju också unika. De är ju de enda Naturvårdsverket framgångsrikt lyckat flytta, säger Per Wedholm, som arbetar med rovdjursfrågor på Länsstyrelsen i Örebro.
Nu finns där såklart en stor hake. Pengarna får inte användas för att kompensera rivna djur:
Pengarna från Naturvårdsverket är villkorade till förebyggande åtgärder, inte ersättning för rivna djur.
– VI vet inte exakt hur pengarna ska användas än. Men troligen blir det rovdjursavvisande stängsel och röjning under befintliga staket, fortsätter Per Wedholm.
Konsekvensen blir att biologiskt värdefulla men svårstängslade betesmarker i Tivedenområdet skall överges till förmån för lättstängslat vallbete. Detta innebär att man uttryckligen från myndigheternas sida prioriterar den internationellt sett icke hotade vargen framför en mängd växter och småkryp som är betydligt mycket mer hotade och behöver hävd för att trivas... Det logiska hade varit om NVV tagit på sig att ersätta alla skador vargarna som man flyttat till området orsakar.

Tipstack till TG
Sedan tipsade jag vargfakta som skrev en text utifrån ett ägarperspektiv.

1 kommentar:

  1. Som jag har förstått det så får man inga bidrag för vallbete. Ej Heller för korttids arrenderade mark. Därmed är det många som omöjligt kan få de bidrag de behöver. Dessutom räcker inte de pengarna särskilt långt... endast ca 10 km stängsel.

    SvaraRadera