Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 14 mars 2014

Mycket om politik och vapen just nu

Vän av ordningen kanske funderar lite över varför en jaktbloggare, som till råga på allt totalvägrade värnplikt och satt i fängelse i stället, skriver så mycket om vapen och vapenpolitik.

Svaret är enkelt. Just nu är vapenpolitiken ett av de tre viktigaste ämnena/frågorna att bearbeta för att vi jägare långsiktigt skall kunna utöva vår livsstil och vårt intresse, ja faktiskt leva våra liv med kvalitet. Det andra  ämnet är att vi måste få till en fungerande rovdjursförvaltning som inte punktmarkeras och blockeras av särintressen. Det tredje ämnet är att vi måste arbeta på att sprida kunskap om, och förståelse för, jakt till fler delar av samhället. Helt enkelt därför att den absoluta lejonparten av våra medborgare nog aldrig har sett en levande grävling eller ens en räv. De lever väldigt långt ifrån naturen och den kunskap de har om naturen och hur den fungerar kommer från TV och internet vilket gör den makalöst snedvriden.

Den andra frågan ägnar jag inte mer än passivt intresse just nu. Jag har varken tid eller ork att ens kommentera vargsymposiet i Vålådalen annat än att konstatera att det bara spelas på en planhalva nu för tiden. Brukarintressena har lämnat walk over då det är en köpt match med riggat bord från början. Jag har dock t.ex. skickat in privat remissvar på rovdjursutredningen och jag föreställer mig att denna blogg bidrar till att driva frågan i en hyfsat nyanserad form. Mina krav är inte så höga, jag vill inte på något sätt utrota varg eller andra stora rovdjur, jag vill bara att det skall finnas en fungerande förvaltning och att de tätaste populationerna glesas ut. För mig är det en självklarhet att stora rovdjur som uppehåller sig vid bebyggelse skall få skyddsjagas på samma sätt som stora rovdjur som river tamdjur i en hage.

Den tredje frågan arbetar jag ständigt med. I de sociala nätverk där jag ingår förmedlar jag oupphörligen kunskap om jakt, givetvis genomtänkt och försiktigt till de som inte är vana vid naturens realiteter. Genom  Tidningen Åter försöker jag avdramatisera vad jakt är för en grupp människor där förvånansvärt många slaktar själva men aldrig har hållit i ett jaktgevär.

Så då den första frågan som ni kommer att få dras med här ett tag framöver. Frågan om ny vapenlagstiftning har nämligen kommit in i ett "skarpt" läge. Från att ha varit en utredning som var ytterst tendentiös och bestod till större del av tyckanden och polisens egen politik än fakta och slutsatser dragna utifrån konsekvensen av fakta så håller en proposition med förslag på ny lag att skrivas. Det är en lag som kommer att få stor effekt under långt tid framöver för alla civila vapenägare. För att vi jägare och skyttar inte skall drabbas negativt helt i onödan är det viktigt att ligga på politikerna och visa att detta är ett viktigt sakområde för oss som kommer att utsättas för lagen. Därför håller jag frågan levande. Därför försöker jag att referera vad som händer och skrivs på området. Och det trots att jag totalvägrade värnplikt.

3 kommentarer:

 1. Och det är åtminstone jag glad över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack.
   Vi gör väl vad vi kan lite till mans hoppas jag.

   Radera
 2. Det gäller att vara på, det är starka krafter i samhället som vill inskränka våra möjligheter att utöva våra hobbies.
  En del inom poliskåren, SNF m.fl. riksdagspartierna på vänsterkanten.
  Vi måste stå upp för våra krav och det är inga orimliga krav, men vi måste höras och synas och jag tror att vi är på rätt väg.
  Jägare och skyttar med familjer kan nog vara 1,5 milj röstberättigade, tänk på det.

  SvaraRadera