Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 7 februari 2014

Stora optik rockaden

Jaktsäsongen börjar närma sig sitt slut. Det är i princip lite hjortjakt, hare, kråkfågel och räv kvar.

När jaktsäsongen är slut är det dags att se över sin utrustning. Djuprengöring av de verktyg vi använder vid jakten. Byte av delar man inte trivs med, för min del går jag i valet och kvalet hur jag skall göra med kolvarna till två av mina vapen. Behålla som det är eller byta. Det är frågan. En fråga som är intimt sammankopplad med vilken optik jag väljer att ha på respektive bössa.

Idag hämtade jag ett nytt kikarsikte som ställer till det lite. Det är ett militärt sikte från amerikanska Nightforce med förstoringsspannet 2,5-10x24. Litet och nätt som en drevjaktstub men tung som en fullstor. Det känns oerhört robust. Såhär ser det ut:
Riktmedlet är mil-dot, som gjort för lite mer precisionsbetonat skytte med andra ord. Jag har haft ett Nightforce tidigare, ett högförstorande riktigt trevligt sikte som jag fortfarande funderar över om jag gjorde rätt som sålde... Nåja, nu är jag med Nightforce igen. Den grundläggande frågan är var skall jag sätta det? Jag lutar åt att sätta det på min kombi, det vapen jag kommit att använda mest under den gångna säsongen. Det lösgör ett trevligt Zeiss-sikte med fast 6x42 förstoring. Zeissen tänkte jag sätta på min småviltstudsare, en CZ455 med pipor i kalibern 17HMR och 22LR. Blir nog fint som snus. Då frigörs den Vortex Viper PA 6,5-20x44 som suttit på CZ-an tidigare. Vortexten har jag därför lagt ut till försäljning...

Sedan är frågan hur jag gör med mina "vanliga" klass 1 studsare. I nuläget är bara den ena av dem inskjuten men jag kanske skulle växla den kolven mot något annat... Vi får se. Och ni får läsa. Antagligen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar