Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 13 januari 2014

Söndagens drevjakt - från klarhet till klarhet

Igår kom en antydan till vinterväder. Det var småsnö i luften, kraftig vind (kuling?) och ett par minus. Rätt otrevligt väder men inget att hänga läpp över så jag tog med Missan ut en sväng. Dagen var egentligen lika fullpackad som resten av helgen men någon timme vid lunch kunde vi få loss.

Vi for till ett intressant skogsparti i andra änden av vår hemma mark. Parkerade gick ur. Traskade ne liten bit in i skogen och så släppte jag tyskan. Ett par tre minuter senare var det upptag. Det buktade fint och efter en kvart såg jag drevdjuret vid två tillfällen och kunde konstatera att det var ett ensamt rådjur. Kom fram till att nästa gång så klämmer jag till. Om det är fritt skottfält.

Men...

...drevet drog iväg med vinden och efter ytterligare en kvart så släppte, eller tappade, terriern drevdjuret. Jag tror personligen att hon tappade för när hon släpper brukar hon söka kontakt men det gjorde hon inte denna gång. Överlag var hon inte alls så kontaktbenägen som hon annars brukar vara. Hon jagade mycket individuellt igåt, mer som en tax än som hon brukar göra.

Hur som helst, hon hade koll på mig och drog i alla fall inte flera fastigheter bort. Jag rörde mig sakta genom den tilltänkta såten och när det började bli dags att fara hem för att laga lunch drog jag mig mot bilen. Självklart blev det upptag!

Ett fint drev började snurra en bit bort. Jag stod illa till i en tät granplantering och rörde mig i drevets riktning. Så tyst jag kunde. Kom fram i ett litet parti med öppen tallskog. Ställde jag mig i mitten hade jag hagelhåll till inom nästan hela tallbeståndet. Jag drog mig dock till den södra änden så att jag kunde se lite av gärdet utanför också. När drevet hållit igång kanske 10 minuter kom ett ensamt rådjur smygande utefter den östra delen av beståndet. När det var i höjd med mig svingade jag kombin, fick in halsen i kikarsiktet och klämde av en gyttorps röd. Rådjuret stöp i backen och efter en stund kom Missan.

Vid flåning visade det sig att allt hagel satt i hals och brösthåla. Inte ett hagel hade träffat buken vilket var skönt med tanke på att jag denna gång hade 1-or i bössan.

4 kommentarer:

 1. Virker jo utrolig bra Missan. Trodde ikke "tyskan" holdt drev igang så lenge? Grattis med rådjuret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Drevtiderna är ganska individuella. De flesta tyskar ligger väl på 10-20 minuter. Min har gjort det tidigare men de senaste veckorna har jag märkt att drevtiderna successivt blir längre och längre men i ett tempo som gör att djuren buktar och inte drar iväg ur såten. Kanske har Missan lärt sig vilket tempo som är roligast?

   Ett par avkommor efter denna tik http://gamekeepers.wordpress.com/tysk-jaktterrier/gamekeepers-chill-out/ har drevtider på över timmen. Inte riktigt som tyskar brukar vara.

   Radera
 2. Intressant rase, men passer nok best i mer viltrike marker enn det jeg vanligvis jakter i. Morsomt å følge med på Missan her på bloggen uansett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt riktigt. Det krävs att det finns vilt i buskarna för att det skall vara mening att ha en tysk som stöt / kortdrivare. Eller att man är en hängiven grytjägare.
   Fast det är klart. De har vattenpassion så de funkar som apportörer också om man vill det...

   Radera