Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 8 januari 2014

När §28 funkar som den skall

§28 i jaktlagen är egentligen en väldigt bra paragraf. Den gör att man direkt kan ta bort olämpliga vargar (och andra rovdjur) utan att riskera att man efter ett skyddsjaktbeslut behöver leta rätt på exakt rätt individ. Man så att säga "plockar bort" vargar med oönskat beteende ur ruljansen direkt.

Jag tycker personligen, och utan att närmare ha tänkt igenom konsekvenserna, att en utökning av §28 vore en bättre lösning är licensjakt eller för den delen en del krångliga skyddsjaktsbeslut. En utvidgning som jag tänker mig innefattar t.ex. tomtmark. Att få skjuta vargar som bör sig över fast bebodd tomtmark skulle göra mycket för acceptansen i vargbygd. Det skulle skapa en skyggare vargstam och det skulle plocka bort problemvargarna snabbt och effektivt.

Hur som helst, så sent som i helgen sköts en varg i Lindesberg vid en renodlad §28 situation. Nerikes Allehanda skriver:
Vargen sköts enligt bestämelserna i jaktlagen.
– Det är inget snack om den saken, säger William Lundin, naturbevakare på länsstyrelsen i Örebro län, som inspekterade platsen i förmiddags.
Enligt jägarna dök vargen upp vid ett skogsbryn och började springa efter hunden. Ett skrämselskott sköts först och sedan sköt en jägare dödande skott på vargen.
– Det finns tydliga varg- och hundspår på gärdet. De har varit nära varandra. Hunden var skärrad när jag träffade den, men inte skadad. Det är en snabb hund. Annars hade den inte klarat sig, säger William Lundin.
Enligt William Lundin var den skjutna vargen en ung hanne som föddes i våras.
– Men jag kan inte säga varifrån den kommer. Det kan vara från Norareviret eller från Hedbynreviret.
Vargen kommer att transporteras till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. DNA-analys kommer att ge svar på vilket revir vargen föddes i.
Det är ovanligt att varg attackerar hundar.
– Det har varit väldigt lite sådant i vårt län. Det är vanligare att de går på får, säger William Lundin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar