Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 17 december 2013

Polisen: inga fler vapenlicenser i år!

Polisen i Jönköpings län har gått ut med information som i praktiken innebär beskedet:

Inga fler vapenlicenser i år!

Såhär står det:
Du som vill söka licens för vapen kommer tyvärr inte att kunna göra det under perioden 17 december till 6 januari. Detta då Polisen genomför en stor systemövergång som påverkar vapensystemet.
Polisen får in mängder med ansökningar om olika tillstånd för vapen. Det kan då gälla vapenlicens, vapenpass, förvaring av vapen eller annat.  För att förbättra den hanteringen införs nu ett nytt och modernare system för att Polisen ska kunna ge en bättre service. Det innebär att det gamla systemet stängs ner mellan 17 december och 6 februari, vilket medför längre väntetid för den som vill söka tillstånd. Polisens ambition är ändå att lösa ansökningarna så fort som möjligt när systemet kommer igång i början på året.
- Idag har vi en handläggning på cirka en månad och jag ser det inte som orimligt att vi under en tid kommer att ligga på cirka 8 veckor under vintern och våren. Det tar alltid längre tid när handläggarna börjar jobba i ett nytt system, säger Björn Dahlbäck som är chef för tillståndssektionen på Polismyndigheten i Jönköpings län.
Att systemet stängs ner är inte något som bara drabbar Jönköpings län utan det nya datorsystemet ska införas över hela landet. Det går därför inte heller att ansöka om tillstånd på andra polismyndigheter.
- Vi har sett över möjligheten att ha det gamla öppet när vi inför det nya men det går inte. För att kunna erbjuda en bättre service behöver vi stänga ner och hoppas att alla berörda har förståelse för det, säger Björn Dahlbäck.
Det kommer inte att finnas några undantag utan alla ansökningar om vapentillstånd får vänta under den aktuella tiden. Enligt Björn finns det däremot en enkel sak som du kan göra för att minska handläggningstiden.
- Se till att fylla i din ansökan korrekt. En stor del av vår arbetstid går åt till att kontakta den som ansökt för att få in kompletterande uppgifter, avslutar han.
Hur det ser ut i övriga polismyndigheter vet jag inte. Hur som helst, vem byter vapen mitt under pågående jaktsäsong? Å andra sidan brukar många affärer köra mellandagsrea på vapen...
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar