Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 5 december 2013

Ny vapenutredning - ett underkännande av den gamla?

Ur gårdagens rapport:


Det hela utgår från att regeringen egentligen skulle lagt ett lagförslag om vapen och straff baserat på vapenutredninen från i vintras (den där jag tjatat så mycket om ni minns?) nu i dagarna. Men regeringen:
 anser nu att de åtgärder som utredaren föreslagit, inte räcker till och ger nu, en ny utredare i uppdrag att skärpa minimistraffet för grovt vapenbrott.
 Jag kan bara tolka det som ett underkännande av den gamla vapenutredningen. Man har väl, efter all kritik, insett att man slår ett slag i luften genom att fokusera så hårt på legala vapen.

Hur som helst, det lär visa sig vart detta barkar hän. Det lär också visa sig vem den nye utredaren blir. Kan det vara Justitieråd Göran Lambertz som så lägligt byter jobb?

Tillägg: Här hittar ni direktiven för utredningen, där står bland annat:
 Enligt regeringens uppfattning speglar det nuvarande minimistraffet för grovt vapenbrott om fängelse i sex månader inte på ett tillfredsställande sätt allvaret i det grova vapenbrottet. Straffminimum ska därför höjas till fängelse i ett år.

Regeringen anser också, likhet med den tidigare vapenutredningen, att straffmaximum för grovt vapenbrott ska höjas till fängelse i sex år och att det ska införas en särskild straffskala för synnerligen grovt vapenbrott.

För att i möjligaste mån säkerställa att straffskärpningarna får avsedd effekt, ska utredaren se över vapenbrottets konstruktion i sin helhet. Utredaren ges också i uppdrag att överväga om grovt vapenbrott bör kriminaliseras på försöks-, förberedelse- och stämplingsstadiet.

Den del av uppdraget som rör höjningen av straffminimum för grovt vapenbrott och införandet av en särskild straffskala för synnerligen grovt vapenbrott ska redovisas senast den 14 februari 2014. Uppdraget avseende övriga frågor ska slutredovisas senast den 29 augusti 2014.

4 kommentarer:

 1. Skulle GL syssla med sådant, det kan väl aldrig bli bra, han borde väl närmast bli konsul på Antarktis och syssla med att räkna pingviner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han skall ju jobba med att granska lagar så vem vet?

   Kanske dags att plocka fram ett paket gevalia - När du får oväntat besök.

   Radera
 2. Han kanske inte är fientligt inställd till vapenägare och jakt, vem vet, vi får väl se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ger sig. Jag kanske är helt ute och cyklar i den gissningen, men samtidigt känns det som väldigt väl avvägd tajming.

   Radera