Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 11 november 2013

Vad döljer statistiken för vapenbrott?

Jag roar mig ibland med att fundera över vad som döljs i olika former av statistik. Jag har diskuterat detta vad gäller jaktbrott, det skreks nämligen för ett tag sedan över att mängden jaktbrott ökat markant sedan 2010. De som skrek högst visste inte att det sedan 2010 räknas som jaktbrott att inte anmäla att man krockat med vilt. Så varje smitning efter att ett rådjur körts på gick in som jaktbrott i statistiken. Vilket förklarar hela ökningen och lite till.

På samma sätt kan man fundera över vad som döljer sig bakom statistiken över stulna vapen. Eller för den delen andra vapenbrott. För statistiken som Brottsförebyggande Rådet brukar ta fram handlar generellt sett om anmälningar, inte om vad det egentligen rörde sig om. Så när en privatperson i dagarna lämnade in jaktvapen efter en avliden släkting till polisen i Svalöv så upprättades en anmälan om vapenbrott och en förundersökning inleddes. Den som lämnade vapnen hade ju inte vapenlicens..... HD skriver:
Det var i onsdags förra veckan som den 65-årige mannen lämnade in ett jaktvapen på polisstationen i Klippan. Vapnet hade tillhört och förvarats hemma hos en nu avliden släkting, boende i Svalövs kommun.
Eftersom 65-åringen inte hade licens för vapnet upprättades en anmälan om vapenbrott och nu har polisen inlett en förundersökning i ärendet.

Löser man nu detta så bidrar till till statistiken över lösta vapenbrott. Käckt va?

Jag tycker att detta är helt absurt. Att lägga resurser på att inleda och antagligen ganska snart lägga ner en förundersökning för detta känns helt vansinnigt. Det fanns ju knappast något uppsåt bakom det hela.

Så hur skulle mannen gjort? Skulle han ringt polisen och bett dem hämta vapnen direkt ur den avlidne släktningens vapenskåp? Nej, han skulle såklart ordnat med giltiga papper från dödsboet... Hur som helst. Jag kommer snart att behöva sätta mig in i detta på allvar, jag måste hjälpa till med vapnen efter svärfar.

I sammanhanget kan nämnas att smuggling av 12 pistoler gav skyddstillsyn, 3 månaders fängelse. En Kalashnikov under sängen gav en 18-åring fortsatt skyddstillsyn. Det krävs mindre för att få mig att börja fundera på varför reglerna är stenhårda för jägare och sportskyttar om vi skulle göra ett misstag medan buset får skyddstillsyn när de med akt och mening skaffar enhandsvapen och helautomatiska vapen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar