Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 18 november 2013

Test och utvärdering: Karesuandokniven Macahan avfångningskniv för vildsvin



Första intryck.
En djäkligt stor och saftig kniv med kraftigt grepp i en slida som för tankarna till amerikanska bowieslidor. Själva kniven ser mer ut som ett spjut än en kniv, men rent definitionsmässigt är det en dolk. Hårdrar men skillnaden mellan en dolk och en kniv så kan dolken se ut som en syl – den är ju avsedd för stick – medan kniven i sin mest utstuderade form helt saknar spets – det är ju ett skärverktyg.
Knivens totala längt är 33 cm varav bladet utgör 21,5 cm. Vikten ligger på 263 gram, med slida 400 gram.


Bladet.
Bladet, som är tillverkat i rostfritt Sandviken 12C27 stål, är 21,5 cm långt varav 15 cm är oslipat. Bladets yttersta 6,5 cm är format som en spets med skara eggar. Eggvinkeln är relativt trubbig, men det gör den skarp och påverkar inte funktionen. Bladets tjocklek är knappt 3 mm. En parerstång i mässing avgränsar bladet från skaftet.


Grepp.
Handtaget är tillverkat i masurbjörk med en bit renhorn i änden samt ca 1 cm renhorn närmast parersången. Masurbiten är av hög kvalitet med mycket liv. Skaftet är rakt och vidgar sig till en platta i änden. Jag antar att det är för att man på ett effektivt sätt vid behov skall kunna slå in kniven den sista biten. Handtaget är stort nog och kraftigt nog att hanteras med handskar på händerna. Handtaget verkar vara vaxbehandlat.

Slida
Slidan är tillverkad i brunt läder, antagligen nöt. Utformning och storlek ligger nära de klassiska bowieknivarnas slidor med såväl lädersnodd att fixera slidan vid benet som knäppning. Knivskaftet hamnar i höjd med byxlinningen vilket kan vara såväl bra som dåligt. Eftersom jag gärna bär lite längre jackor för att slippa kalldrag i ryggslutet oavsett hur jag sitter eller står så hade jag nog föredragit en kniv som var placerad längre ner på låret. I knivskidan finns en plasthylsa för att skydda lädret från eggen.


Hygien
Kniven har inga dolda springor utan är väldigt enkel att rengöra. Naturligtvis inget man kör i diskmaskinen eller låter ligga i blöt i diskhon men med varmt vatten och diskmedel är den lätt rengjord. Får man ner skit eller blod i knivskidan så får man stå ut med det, knivskidan är inte så lätt att rengöra. Man måste alltså vara noga med att torka av bladet efter användning.

Test: täljbarhet
Ej relevant för denna kniv

Test: urtagning och flåning.
Ej relevant för denna kniv

Test: styckning
Ej relevant för denna kniv

Test: skära av rep.
Ej relevant för denna kniv

Test: sticka djur
Jag har bara testat att sticka ett par djur, dessa har redan varit döda och när jag sedan undersökt hjärta och lungor har resutatet varit fullgott. Jag testade att avliva en skadad grävling genom ett nackstick, det gick lätt och smidigt. Trots att min terrier for runt och högg mot grävlingen hela tiden var det på grund av knivens slipning ingen risk att hunden skulle skada sig på bladet.

Skärpan.
Eggvinkeln gör att jag hade lite svårt med första slipningen, men det är en vanesak. Eggarnas längd gör att det lämpligaste är att skärpa kniven mot en vanlig brynsten. Kniven är härdad till 57 hcr vilket gör den ganska lätt att skärpa upp.

Sammanfattande omdöme
Det är en stor och kaxig kniv med en design som avviker från allt vi är vana vid. Kniven är definitivt något för eftersöksjägaren, men kanske inte något för den som bara sticker ett djur en eller ett par gånger under hela sin jägarkarriär. För den senare gruppen funkar en längre jaktkniv med ett ca 15 cm blad fullgott i de flesta situationer. 
Designen är vågad, men den gör att kniven sticker ut. Designen är mycket befriande på det vis att det definitivt är frågan om en egen design, inte ytterligare en kopia av SOG desert dagger vilka lusar ner hela marknaden för avfångningsknivar för tillfället.


Övrigt:
Karesuandokniven och Frost/Mora är de enda större knivtillverkare i sverige som fortfarande har sin tillverkning förlagd i Sverige. Övriga har outsourcat tillverkningen till Asien. Sedan finns det såklart ett antal duktiga hantverkare som tillverkar knivar också, men det är i såpas lite skala att det är ett annat fenomen.
Karesuandoknivens Per-Erik Niva berättade följande om kniven i samband med att den levererades:
Vi träffade en jägare i Nurnberg (IWA mässan) som frågade efter en stickkniv för Vildsvin, vi visade då våran stickkniv med 17 cm blad och relativt litet parerskydd . Han frågade mig då om jag någonsin stuckit en 2-300 kg skadad Vildsvin som kanske har 2-3 hundar på ryggen, den slår med huvudet för att komma åt Dina ben- du kommer inte åt att ge den ett nåda skott utan måste sticka den? Mitt svar blev givetvis nej det har jag inte varit med om.
Han förklarade att bladet bör vara 20 cm, för man kommer inte alltid åt att sicka rakaste vägen, och parerskydd är ingen detalj man “stailar” sin kniv med, det är många som skurit upp hela handen när de träffat ett revben vid hugget samtidigt som parerskyddet inte varit tillräcklig. Det är inte så lätt, du är rädd, samtidigt som Du skall sticka måste du kanske hålla undan hunden så att den inte gör sig illa på knivbladet m.m. Nä Du 17 cm räcker inte, och kniven måste vara säker. Hm tänkte jag han vill ha en säker kniv som dödar men inte skadar.
Resultatet blev vår kniv  MACAHAN Stickkniv för Vildsvin!
Du kan hålla i bladet och dra kniven både framåt och bakåt utan att skära Dig, risken att hunden kan skada sig på bladet är också minimal, bladet är 21 cm långt, i rostfritt stål Sandvik 12C27, härdat till HRC57, parerskyddet i mässing är väl tilltaget. Kniven är lättare att både sticka och dra ut från viltet än traditionella stickknivar, det är också lättare att vrida om än en traditionell kniv när Du väl trängt in i hjärtat eller lungan.



Fakta:
Art nr 3626 Med Brunfärgad masurbjörk skafft. MACAHAN pris i butik 1410 sek
Art nr 3627  Med Natur masur björk skafft. MACAHAN pris i butik 1410 sek

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar