Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 12 november 2013

Severin Nilsson och jakten

Om Severin Nilsson kan man på wikipedia läsa:
Johan Severin Nilson, född 14 januari 1846 i Asige i Halland, död 24 november 1918 i Stockholm, var målare, tecknare och fotograf. Han utbildades Konstakademien 1865-1871 och studerade för Léon Bonnat i Paris under tre år. Efter akademistudierna målade han porträtt. Därefter målade han landskap och utförde även historie- och genremålningar - ofta med barnmotiv och vuxna med sysslor. Severin var produktiv och efterlämnade en stor och skiftande produktion. Han deltog i ett flertal utställningar och var medlem av Konstnärsklubben i Stockholm och Svenska konstnärernas förening. Han var även en av de första svenska dokumentärfotograferna i en realistisk tradition. Inspirerad av Artur Hazelius utförde han fotografiska studier av folklivet, framför allt i byn Asige i Halland, där han var född.
I hans fotografiska studier av folklivet så återfinns en hel del fina jaktporträtt. Jag länkar ett par från Hallands Konstmuseums bildstation:
Fina bilder från en annan tid. Några saker som slår mig är att gubbarna på bilderna verkar ha sina vanliga kläder på sig, inte som idag speciella jaktställ. Väskor har dem, fina jaktväskor. Inte utan att man skulle vilja ha en själv.... Att jaga i hatt är både tjusigt och praktiskt, men lite svårkombinerat med kåpor... Hunden sedan då, vad tror ni det kan vara för en ras? En vanlig gårdshund som visat jaktintresse kanske?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar