Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 7 november 2013

Nordens ark har avlivat sina vargar

Nordens Ark har avlivat sina sista vargar kan man läsa på GPs hemsida:
I början av september avlivades de fyra sista vargarna på Nordens ark i Bohuslän. Sammantaget har sex individer tagits bort det senaste året.
– Det är naturligtvis en sista utväg. Men de som var kvar var inavlade och hade en hel del problem. Man kan heller inte bara flytta vargar mellan parker hursomhelst. Vargar i fångenskap fungerar bara om flocken består av ett fungerande alfapar och deras valpar. I det vilda kan en utstött individ fly men det kan den inte i en park, säger Claes Andrén, vetenskaplig ledare på Nordens ark.
Problemet är ju att man har ett avtal med Naturvårdsverket om utplantering av valpar:
– Det har visat sig vara svårt och det är mycket som ska stämma när djurparksvalpar ska byta lya med vilda vargvalpar. I stället ska vi satsa mer på att få vargar från Ryssland och Finland att invandra hit, säger Helene Lindahl, projektledare på Naturvårdsverket.
Så Nordens Arks beställning av ett obesläktat vargpar från Ryssland känns lite märklig. Inte minst som vargen utifrån resonemang i den nyligen presenterade rovdjurspropositionen har uppnått GYBS. Detta har för övrigt många forskare hävdat sedan länge. Men om vargen inte längre är att betrakta som hotad i Sverige och definitivt inte globalt så känna det lite märkligt när man från djurparkens sida säger:
– Vi har ett populationsperspektiv. En stor del av vårt arbete går ut på att hjälpa till att skapa livskraftiga populationer av hotade djurarter i naturen. Då tvingas man dessvärre till sådana här åtgärder ibland, säger Claes Andrén.
Men det är klart. Det är ju inte så lätt att ändra på en så etablerad sanning - att vargen är starkt hotad - trots att det inte stämmer med verkligheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar