Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 13 november 2013

Lite mer kina- och designkopior

Racerback har etablerat sig ordentligt på jaktmarknaden. Läste just på alla bolag att deras omsättning ligger på i runda svängar 13 miljoner per år.

De säljer allehanda jaktprodukter och är kända för sin snabba service. De är ökända för en serie kikarsikten som såldes fram till för ett par år sedan. Uppenbart kinaproducerade saker som märkts "Vakjakt" och såldes med, antar jag, synnerligen god marginal.

Eftersom jag börjat intressera mig för det där med kinakpior så blev jag nyfiken på Racerbacks egen kniv som man hittar under fliken "Racerback egendesign". De skriver:

Jaktkniv Racerback

En otrolig succé. En i det närmaste "perfekt" jaktkniv. Vi är så nöjda med stål, utforming etc att vi nu valt att låta gravera vårt namn på den!
Omskriven i flera jakttidningar!
Tålig
Robust
Hygienisk, och lätt att rengöra.
Full tang
11 cm blad ( 3mm tjockt) 3 cm brett på bredaste stället
Sylvass, stålkvalité SS440
Gummi-handtag. Slinter ej, inte ens vid väta
Nylonslida med spänne. Låset är av kardborretyp!
Priset, 295 kr, är inte så farligt om det är en bra kniv. Men 440, det är ett väldigt ordinärt stål går att göra hyfsat men går lika gärna att göra bajsdåligt helt beroende på hur det hanteras i tillverknings och efterbehandlingsprocessen:

Så min nyfikenhet drev mig att leta lite efter kniven i Kina. Och visst, där hittade jag den ganska snabbt. Då kallas den Buck 009 White Hunting Fixed Blade Knife och kostar $12.22, dvs inte ens 100 kr (ink frakt):
Men när jag letar efter en Buck-modell med den beteckningen hittar jag ingenting. Däremot hittar jag efter ett tag en klassisk Buck kniv vid namn Buck Vanguard. En riktigt trevlig sak, men där finns en skillnad. Den vanguard som tillverkas nu för tiden har mässingsdetaljer i skaftet. Inte aluminium som det ser ut att kinakniven och Racerbackkniven har. Sedan kostar den lite mer, närmare bestämt $94.00 (typ lite drygt 600 kr).
Så mycket för den egna designen. Men det skall erkännas. Knivskidan ser ju faktiskt inte lika dan ut som på originalet, och Racerback har ju kardborreknäppning istället för tryckknapp som de andra har.

Relaterat:
Kopia på F1?
Fulkopior på finknivar 

Tillägg 13/11:
Samma kniv kan köpas på Engelssons också, men då kostar den bara 125 kr och är märkt "dakota". Så mycket för den unika designen:
 Och Stabilotherms variant kallas slip not:

6 kommentarer:

 1. Kineser är kända för fuska med materialspecifikationerna, ofta används "bondjärn" ( s235) som sätthärdas, det är inte förrän prylarna används som man märker skillnaden, det är speciellt farligt i kullager, axlar och andra maskindetaljer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Småkunder får nog vara rejält slipade (!) för att inte bli lurad i dessa affärer.

   Samtidigt har jag en kompis på saap space som arbetar med militära prylar. De köper in rätt mycket från kina av den enkla anledningen att det finns rätt maskiner i Kina, maskiner som de västerländska företagen inte haft råd att investera i ännu. En spiral med andra ord, en spiral som förstärker kinas ställning ju längre tiden går.

   Radera
 2. Hi all! Must I have any specific official document like a "permission" or "hunter certificate" to buy and use in Sweden such serious knives as Buck Vanguard?

  Thank you in advance.

  SvaraRadera
  Svar
  1. You are allowed to buy almost any knife in Sweden. There are some restrictions concerning switchblades.

   BUT you may NOT carry them in public. You can have them while hunting, fishing and in the woods, but as said, not in public.

   Radera