Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

lördag 23 november 2013

Föredrar du vildmarksyxa eller storkniv?

När man är ute i skog och mark är det bra att kunna hugga lite ved, eller andra halvstora träjobb som kräver mer än den vanliga jakt- eller vildmarkskniven kan erbjuda. Det finns då två vägar att gå om man inte väljer en liten fällbar såg:
 1. En liten vildmarksyxa
 2. En storkniv
Så frågan är vad som är bäst? Eller rättare sagt, när är vilket redskap lämpligt? Yxan på bilden ovan väger 622 gram och kniven 444 gram.
I min stora jaktryggsäck, som även innehåller ett hyfsat stort första förband utöver tändstickor, termos, mat, kåsa,visst ombyte etc, har jag Gränsfors vildmarksyxa. En liten smidig sak med fint läderskydd.
I min hundförarsäck, eller kanske snarare på, har jag en Ka-Bar storkniv. Den är fäst i midjeremmen och nedre delen av slidan knyts kring benet. Storkniven är för övrigt tillgänglig om jag skulle behöva hugga lite kvistar som skymmer en siktlinje eller liknande.

Yxan går fortare att hugga av smärre stammar med, den är också enklare att klyva med, knivens fördel ligger kanske framför allt att den är lätt tillgänglig samt att den har ett bredare användningsområde än yxan. Om situationen så kräver skulle man kunna ta ur ett fällt klövvilt med kniven - även om det skulle vara en aning bökigt.... Oavsett om jag tar yxan eller kniven får jag med mig ett redskap som fyller sin funktion. Det handlar alltså egentligen inte om antingen eller utan om både och. Men var för sig. Vid rätt tillfälle.

Ka-Bar kniven famine tanto kostar 769 kr på knivbutik.se.
Gränsfors vildmarksyxa kostar 619 kr på Naturkompaniet.

2 kommentarer:

 1. Själv har jag en Mora 2000 som alltiallo-kniv, klyva ved, vrida en skruv, skära av rep osv. Inget optimalt, men billig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pfttt. Du har inte kommit ut som tvättäkta knivfetischist märker jag!

   Radera