Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 1 november 2013

Att identifiera rätt problem...

...är inte alltid rätt.

Jag tycker att en av våra EU-politiker, närmare bestämt Cecilia Malmström, under senare tid visat upp en häpnadsväckande förmåga att inte fullt ut identifiera rätt problem och definitivt inte rätt åtgärd. Men det har jag ju skrivit om till leda. Nu har jag dock fått en ny vinkling på det hela.

Igår gick hon till attack mot 3D-printer tekniken. Jag har tidigare skrivit om en pistol som skrivits ut i 3D printer och provskjutits. Men ny uppmärksamhet har riktats mot tekniken sedan polisen i Manchester slog till mot vad de beskrev som en illegal vapenfabrik där man skulle ha skrivit ut vapendelar. Skarp kritik från experter ledde till att det hela nyanserades och tonades ner. Hur som helst ser Cecilia Malmström tekniken som ett potentiellt stort framtida problem:
- Det finns redan i dag hård lagstiftning i Europa kring vem som får tillverka ett skjutvapen. Frågan är snarare hur vi ser till att de lagarna kan efterlevas i takt med att 3D-printer-teknologin blir allmängods. Den som vill ha tag i ett vapen för till exempel en terrorattack kommer alltid att försöka hitta nya, kreativa sätt att göra det på. Därför gäller det att våra regelverk inte sackar efter, säger EU:s inrikeskommissionär Cecilia Malmström till Ny Teknik.
Men frågan är åter igen om det är där det stora problemet ligger nu och i framtiden. VD-n på 3D verkstaden är av en annan åsikt:
- Vi är ganska långt ifrån att kunna tillverka avancerade automatvapen. Då är äldre tekniker ett betydligt större hot, som svarvar, säger han och fortsätter:
- Det är en fråga som hajpas i media. Många tycks tro att man kan tillverka en pistol på en kvart bara genom att trycka på en knapp. Men det krävs både kunskap och tid för att få till något. Det kan ta flera dygn, och det man får fram är ett plastvapen.
Jag kan ju tycka att smuggling borde vara ett större problem. Att modifiering av vapen också borde vara det (se t.ex. här för en modifierad pistol som nu är en k-pist rent definitionsmässigt, samt här för en kommentar angående återförsäljare av modifieringskit). Eller för den delen alla datorstyrda svarvar och fräsar.... I och för sig inget de flesta har hemma men väl vanlig utrustning med större potential att skapa dödliga vapen än 3D printrar.

1 kommentar:

  1. Nu är ju Cecilia Malmström ingen tekniker eller verkstadsarbetare, så det brister en del i hennes kunskaper.

    SvaraRadera