Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 11 oktober 2013

När partipolitisk prestige och strategi går före allt annat

Regeringen lade för ett tag sedan en proposition angående rovdjuren. Den är ett försök att skapa politik och förvaltning av samtliga våra rovdjur, djur som gått stadigt frammåt under många år och nu börjar komma upp i ansenliga stammar. Ett tag verkade det som om propositionen förr i god jord, den innehöll mycket som (S) ställde upp på. Men så kom kallduschen. (S) ställer inte upp trots att det mesta i propositionen ligger i linje med vad de tycker är en god rovdjursförvaltning.

Den officiella förklaringen är att de tycker att referensvärdet för varg är för lågt satt (även om det utgör ett intervall som inte skall understigas). Därtill anser de att det är naturvårdsverket som bör sätta detta värde. Detta tycker jag är en nonsensinvändning. Att de är djävligt sura över att de inte fick komma till tals i samband med hela utredningsprocessen kan jag däremot förstå. Jag förstår inte varför regeringen inte bjöd in (S) att teckna propositionen tillsammans med dem, istället för som nu bara på slutet. Det finns egentligen inga stora skillnader vad gäller rovdjurspolitiken mellan alliansen och (S).

Den inofficiella förklaringen tror jag är dubbel. Dels så vill (S) så klart ha glädjen av att knäppa regeringen på näsan men den egentliga anledningen är en annan. Jag tror att (S)på detta vis underlättar sina underhandsförhandlingar med de potentiella stödpartierna (V) och (MP).

Djävla skit är det enda jag kan säga. Det är ett effektivt sätt att föra tillbaka rovdjursförvaltningen till ruta 1. Att fortsätta låta små föreningar styra vilka vargar som skall få skyddsjagas, eller snarare låta dem hindra att några vargar över huvud taget skyddsjagas oavsett hur många dussin tamdjur de tar. Det är en ordning som jag som tamdjursägare har mycket svårt att förlika mig med.

Näe, där gjorde ni verkligen bort er (S). Ni hade chansen att hjälpa till att få lite ordning inom rovdjursförvaltningen men ni fimpade den. Medvetet.

Läs även här, här, här och här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar