Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 4 september 2013

Tänk om det varit till Göteborg.....

...som Barak Obama skulle komma. Då hade han nog inte kunnat kliva av planet förrän nästa år. Han skall nämligen ha med sig sju skjutvapenbeväpnade agenter. Och med tanke på att alla skall vara lika inför lagen, västra götalandspolisens restriktiva hållning till enhandsvapen samt automatvapen och allmänt långa handläggningstid så hade Secret Serviceagenterna behövt lämna sina vapen hemma eller återkomma 2014. Men nu blir det inte så. Den amerikanske presidentens besök sker i Stockholm och där går vapenhanteringsfrågorna fortare och de sju agenterna fick klara papper omedelbart. DN skriver:
DN har tagit del av handlingar som visar hur Stockholmspolisen i samarbete med Säpo utfärdat sju tillstånd för ”skyddsändamål”. Tillstånden gäller sju amerikanska agenter som får föra in och ut vapen och ammunition till och från Sverige under en begränsad period i samband med Barack Obamas officiella besök i Stockholm den 4–5 september. Av tillstånden att döma anlände den första beväpnade säkerhetspersonalen till Sverige för över en vecka sedan – söndagen den 25 augusti.
Polisen i Stockholm har hemligstämplat namnen på de amerikanska agenterna, liksom vilka vapen, och hur många, de beviljats införseltillstånd för. Myndigheten skriver i ett mejl till DN att ”uppgifterna är av mycket känslig karaktär”.
Den amerikanska polisorganisationen uppger själv att Secret Service-agenter har en halvautomatisk pistol av typen Sig Sauer 229 .357 som tjänstevapen.
Förutom Sig Sauer-pistolen är agenterna vid Secret Service utbildade att använda pistoler av modellen FN Five-seven, hagelgevär av typen Remington Model 870 och kulsprutepistoler av typen FN P90 och Heckler & Koch MP5.
Sedan glömde en polis sitt tjänstevapen på en toalett på hotell Hilton. En vanlig person hade för en sådan förseelse förlorat samtliga sina vapenlicenser, en polis får enligt praxis fyra dagars löneavdrag. Så visst är det skillnad på person och person:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar