Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 13 september 2013

Håll reda på dina vapen! (Om du inte är polis)

Jakt & Jägare skriver om en man som glömde sin älgstudsare i skogen. För denna försummelse får han böta 9000 kr. Vapenhandläggare på polisen utreder också om hans licens skall dras in. Frågan är om inte detta är dubbel bestraffning, kanske kan jägaren gå vidare med saken på samma sätt som skattefifflare gjort då de fått både skattetillägg och fängelse.

Detta får mig osökt att tänka på en händelse i Stockholm härom veckan då en polis glömde sin pistol på toa i samband med Barak Obamas statsbesök. Polisen får några dagars löneavdrag för sin förseelse. Samma sak för den polis som glömde hela sitt bälte med pistol och annan utrustning på en toalett på Kalmar flygplats i början av året.

Enhandsvapen är mycket farligare än gevär är den allmänna bedömningen. Därför ges bara 5-års licenser på dessa. En jägare som glömmer sitt vapen i skogen riskerar att förlora sin vapenlicens medan en polis som glömmer sitt enhandsvapen på en plats där det är betydligt större chans att den hittas av en obehörig får löneavdrag. Jag kan inte se några proportioner i detta.

Sammanfattningsvis: Håll noga reda på dina vapen så länge du inte är polis. Då spelar det inte så stor roll.

2 kommentarer: