Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 13 augusti 2013

Varg skjuten i Kalmar län, klockren §28

Vid halvårsskiftet ändrades §28 i jaktlagen. Tidigare upprättades automatiskt en polisanmälan angående grovt jaktbrott så fort en varg sköts för att försvara tamdjur. Sedan halvårsskiftet är det länsstyrelsen som avgör om en anmälan skall upprättas eller ej.

Natten mellan måndag och tisdag sköts en varg utifrån dessa premisser i Eriksmåla, kalmar län. Vargen sköts när den tagit sig in i en hage med kvigor. Gården hade tidigare haft påhälsning av vargen och då förlorat ett halvdussin får. Svensk jakt skriver:
– Efter lördagens fårangrepp återvände vargen i söndags kväll och när djurägaren var ute för att se till sina kvigor kom de springande med vargen efter sig. Han försökte då skrämma bort vargen, men den brydde sig inte så mycket, berättar Jan-Eric Johannisson.
På måndagskvällen kom vargen alltså tillbaka. Djurägaren, som då väntade tillsammans med jägare som på djurägarens uppdrag sköt vargen vid 21-tiden.
– Det är en paragraf 28-skjutning och det finns inga misstankar om brott, säger Jan-Eric Johannisson.
Den sista meningen är viktig, det är den som återupprättar förtroendet mellan djurägare och myndigheter. Ett förtroende som dalat kraftigt under de senaste åren, ibland på grund av myndighetspersonerna själva men kanske framför allt på  grund av omständigheter utanför myndigheternas kontroll - inte minst olika överklaganden från bevarandeorganisationer.

Vargen i fråga är välkänd av länsstyrelsen. Den har uppehållit sig i trakterna i flera år och har karaktäristisk kropp och spårstämpel. Det är en småvuxen hane, vi får väl se om det är till följd av genetisk defekt eller vad det kan tänkas vara. Hur som helst hade han ett rätt intressant beteende, länsstyrelsens besiktningsman berättar för Svensk Jakt:
– Ja, tamdjurangreppen har blivit värre. Det man kan säga om den här vargen är att han är vädligt rädd för stängsel. Samtliga angrepp har skett när han har tagit sig in i hagar via passager där det saknats stängsel, exempelvis strandremsor. När jag har spårat den här vargen har han undvikit alla typer av stängsel, även vanliga taggtrådsstängsel, så troligen har han vid något tillfälle fått en "kyss" av ett elstängsel, säger Jan-Eric Johannisson.

4 kommentarer:

  1. Ja den har sprungit igenom våra jaktmarker. Nu är man lite lugnare inför jakten med taxarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt att slippa den oron i alla fall... För såväl tamdjursägare som hundägare. En intressant sak jag reagerade på var att ensamma vargar sällan ger sig på så stora djur som kvigor, de brukar hålla sig till fårskallar. Knepig individ det där.

      Radera
    2. Det är djurhållaren som skall skydda sina djur o anpassa stall o hagar så att de är säkra.
      Vargen har sitt hem i skogen och där är det vi som skall anpassa oss i deras land. Vi delar på jorden och vi har ingen rätt att skjuta av de arter som inte faller oss i smaken.

      För varje varg som skjuts så skall polisen utreda och höra vittnen i händelseförloppet. För nog är det märkligt att det skjuts så många vargar.
      Vargen är skygg o går undan om man för oväsen.

      Man kan ta tanken om obekväma djur längre......
      Vill man då utrota valarna som är stora o farliga?
      Eller de få lejon som finns kvar.
      Var ska gränsen dras?
      Nej se till era djur och gårdar.

      Radera
    3. Vargen har sitt hem i skogen, det håller jag med om. Alltså är det rätt att skjuta den i hagar. Alltså är det rätt att ta bort oskygga djur. Det är i alla fall min åsikt.

      Sedan har du direkt fel i sak, men kanske är det bara en åsikt du uttrycker. Sedan halvårsskiftet är det inte alls polisen som skall utreda §28 skjutningar per automatik, det är länsstyrelsen som avgör om det var frågan om skyddsjakt eller ej. Om inte så går saken vidare till polisen. Ungefär som att försäkringskassan utreder misstankar om fusk innan de polisanmäler det hela.

      Radera