Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 15 augusti 2013

Travjakt

Det första som dök upp när jag googlade på termen travjakt var en länk till Tostebo gård, som erbjuder trav, jakt, fiske och stuguthyrning. Men jag var ute efter något annat. Jag läste nämligen i ett nästan 30 år gammalt nr av Svensk Jakt härom kvällen. Där fann ett uppslag om just travjakt. Definitionen där var:
Främst betyder det att jaga änder och vadare på uppstöt, men kan också innebära i stort sett jakt efter vilken sorts hund som helst. Begreppets minsta gemensamma nämnare är att hund av någon anledning inte får användas och att jägaren skjuter det villebråd som vederbörande kommer på.
Intressant. Jag fortsatte min lilla övning i google fu. Hittade då en länk till en ordlista hos Jägarnas Riksförbund. Där definieras travjakt med följande ord:
Travjakt - En äldre benämning på den jaktform som än idag kan bedrivas efter änder och beckasiner. Jägaren vadar i sumpmarker och stöter upp fåglar som skjuts i flykten.
En relevant träff till ramlade jag på innan jag tröttnade, där står att trav- eller trampjakt:
Blir en form utav uppsprång- uppflogs- jakt. Där jägaren/jägarna går fram i terrängen och försöker komma till skott på viltet som flyger upp eller kommer på benen framför en.
Intressant att man gett ett namn så. Själv har jag faktiskt ägnat mig lite åt det, fast med kombinationsvapen och varit beredd på såväl marklevande djur som fåglar. Men det har oftast gått får fort för att jag skall få iväg en hagelladdning efter den flygande anden, trots att de om de finns i ett dike eller liknande ofta ger rätt enkla skottchanser. Nåja, nu tror jag väl inte att det blir så mycket mer sådan jakt för min dej, jag kommer väl skicka fram Essa först. Men kanske ändå, i så fall blir det i år, i augusti eller september.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar