Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 19 augusti 2013

Men ge er! Om vargvärnare som åter ropar varg....

En av de sociala mediernas baksidor är att ryktesspridning och hat får lätt och snabb spridning. Det finns många platser på nätet för detta, en är Svenska Rovdjursföreningens facebooksida. Kommentarerna där är riktigt vidriga i sin syn på människor. Det senaste exemplet gäller kroppen av det hunddjur som hittats i en grusgrop i anslutning till Rialareviret i Jaktjournalen kunde man läsa:
Norrtälje (JJ) Ett kadaver som misstänks vara en varg har hittats nära Rialareviret i Norrtälje kommun. Experter ska nu avgöra om kroppen är efter en varg eller en stor hund. Polisen har redan rubricerat fyndet som misstänkt jaktbrott.
- Det kan vara ett vargkadaver, men skulle lika gärna kunna vara kroppen efter ett annat stort hunddjur, till exempel en schäfer, säger stationsbefälet Ola Lindgren på Norrtäljepolisen, till TT.  Kadavret upptäcktes i ett grustag av en markägare i Rimbotrakten på torsdagseftermiddagen. Djurkroppen har grävts ner i grustaget och sedan har förmodligen något djur grävt så att delar av kadavret blev synligt, berättar Lindgren.
Fyndplatsen i Rimbo är inte långt från Rialareviret mellan Norrtälje och Åkersberga
Men vad säger man på rovdjursföreningens FB-sida. Jo som vanligt utgår man från att det är en tjuvskjuten varg. En av de första kommentatorerna "vet" till och med vem som ligger bakom det hela:
De flesta inom varghatar o värnar grupper känner stor säkerhet i vem som gjorde det. Polisen har också fått de tips om vem som kan ha gjort detta och mot flera andra vargar i Riala. En känd rabiat rovdjurshatare som skrämmer sina vargvärnande och boskapsägande grannar.
Men, viktigt att bevisen finns så att han kan få så tufft straff som möjligt. Borde finnas kulor eller hagel i kroppen som, om ansträngningar görs, borde kunna bindas till den de flesta tror är skyldig.
Jag kommer INTE nämna namn.
Men bara för att någon uttalar sig negativt om varg betyder inte det att vederbörande per automatik är skyldig till detta. För övrigt är det tveksamt om det faktiskt rör sig om en varg, det mesta pekar just nu mot hund, UNT har en bra artikel om det hela:
Dessutom var djuret försett med ett chip som varken finns registrerat i något hundregister eller hos vargforskarna på Grimsö.
– Att en chipmärkt hund inte är registrerad är inget konstigt. Det är uppfödarna som märker hundarna, men sedan är det upp till ägarna att få hunden registrerad och det är det långt ifrån alla som gör. Däremot är det bara nymärkta vargvalpar som de på Grimsö ännu inte har kunnat kontrollera numret mot, och det här är inte någon valp, säger Sven Nilsson.
Varför blir jag inte förvånad? Förhastade slutsatser som eldas på till sanningar ser vi allt för ofta på FB och andra sociala medier.Och att det värsta i människan popar upp till ytan i en så polerad fråga som vargfrågan gör inte det hela bättre. Faktiskt är det så att jag är förvånad att där inte fanns riktigt grova kommentarer i tråden, men dem kanske en moderator redan plockat bort. Jag antar att Svenska Rovdjursföreningen lärt sig av tidigare misstag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar