Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 30 juli 2013

Liten risk att få borrelia - källan till helgens nyhet


I helgen kunde man i de flesta dagstidningar läsa en kort nyhet signerad TT-s malmöredaktion. Det hela handlade om att trots att 25% av alla fästingar bär på borreliabakterier är det få människor som drabbas. Detta beror på att bakterierna håller till i tarmen och risken för överföring TT hade i stort sett tagit ett pressmeddelande från Linköpings universitet och sågat ner det till 60% av ursprungslängden. Ett lätt sätt att tjäna pengar. Nåja, såhär ser i alla fall ursprungstexten ut, citerad från LIU:

Liten risk få borrelia

Risken att få borrelia är mindre än man tidigare trott. Det har forskare i Linköping kommit fram till i en pågående studie.
Var tredje eller var fjärde fästing kan smitta med borrelia, men det är betydligt mera ovanligt att smittan faktiskt överförs till människor. Bara tre procent av de som blev fästingbitna visade tecken på att borrelia hade överförts, i en pågående studie, Sting. Och av dem var det knappt hälften, mellan en och 1,5 procent, som utvecklade symptom på borrelia.
Pia Forsberg, professor vid Hälsouniversitetet, är en av forskarna bakom den pågående Stingstudien. Tidigare studier har koncentrerat sig på att undersöka fästingarna, medan Stingstudien också följer personer som blivit fästingbitna. De får regelbundet lämna blodprov. Totalt ska 10 000 fästingar respektive blodprov från människor som blivit fästingbitna samlas in. Nu har man kommit drygt halvvägs.
Linköpings universitet startade Stingstudien 2007. Runt 60 vårdcentraler i hela landet deltar i studien.
Och om ni vill jämföra med TT-s kortartikel så ser den ut såhär:
MALMö: Trots att var fjärde fästing bär på borrelia så är risken för borreliaöverföring från fästing till människa låg. Det visar Stingstudien, en nationell studie om fästingar som har pågått i flera år. Resultatet har överraskat forskarna som pekar på att en förklaring kan vara att borreliabakterierna finns i fästingens tarmkanal, det tar tid innan de förflyttar sig till fästingens mundelar. Med andra ord har du större chans att undkomma smittan ju snabbare du får bort fästingen från huden. (TT)
Sedan finns det ett par lite längre artiklar ute också, men det var inte dem jag var intresserad av nu. Jag var intresserad av att belysa hur nyhetsspridnign fungerar. Läs även: Expressen, SVT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar