Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 10 juli 2013

Grytträning med Missan

Nu har jag varit iväg på ett par träningspass i övningsgryt med Missan. Första tillfället var härom veckan då jag och grannbloggaren Naturtratten for upp till Skara och övningsgrytet där. Naturtratten har en frän väldigt liten och smäcker jack-russeltik. En hund med potential att ta sig in precis var som helst.Missan är som ni känner till min tyskterrier som fyller två år till hösten.

Missan släpptes först i en enkel gång med en grävling i en bur i ena änden. Hon var lite skeptisk först men när poletten föll ner vart det full fart. Hon gick på bra, inte tokskarpt men skarpt nog för att bli en bra sprängare. För det är ju framför allt räv jag vill ha henne till. Det där med att gräva gör jag inte i onödan på min fritid....
 Det enkla grytet som man börjar med. En låda med en vinkel, kanske 4-5 m lång?
 Själva övningsgrytet. Två olika ingångar, lite olika alternativ och möjlighet att spärra gångar med plåt skapar variation.
 En terrier på väg in. När hon kommer fram till grytan till vänster i bild spärras returvägen så hon inte kan backa. Plastkulorna visar var hunden är i gången.
Ibland behövs lite lock och pock för att få hunden att komma förbi ett hinder, här en "underjordisk" vattengrav.
Slutmålet är grytan med grävlingen. Som givetvis sitter bakom galler för att hund och grävling inte skall kunna skada varandra. Grävlingen går självmant i grytan, gör den inte det blir det ingen träning.

Ett par dagar senare vart det möjlighet till ett nytt träningspass. Nu var det Kenneln Gamekeepers, som Missan kommer från, som bjöd in valpar från några av de senaste årens kullar. Syftet var givetvis att följa upp hur avelsarbetet gått. Jag tror att det var 8 hundar som dök upp men jag kanske räknade fel.

 En terrier får bekanta sig med konstgryt och grävling för första gången.
Till höger Kent som grundade Gamekeepers för lite drygt 30 år sedan. Till vänster Kalle som nu är huvudägare till kenneln.

2 kommentarer:

 1. Superintressant! Fin anläggning...skall bli kul o följa.
  Finns en anläggning i Tolg där taxarna tränas inte mina dock :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var på en till träning igår. Det gick bra det med. Det är anlagsprov den 27:e skall nog ta och anmäla mig direkt. Tror inte hon kommer att ha några problem att klara det.
   Det jag tycker är lite jobbigt är att jag har nästan 10 mil till närmaste övningsgryt....

   Radera