Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 8 juli 2013

Bra hund för fårhagen?

För några dagar sedan basunerades en tragisk nyhet ut i media. En man, lite drygt 40 år gammal var död. Det kanske inte är jättekonstigt i sig, det konstiga var att han hade två stor hundar av rasen Kaukasis Ovtjarka, vilka vanligen används som boskapsvaktare i sitt ursprungsland. Hundarna avlivades av polisen. Men dessförinnan hade de nästan hunnit äta upp sin ägares kropp. Om hundarna dödat mannen eller ej har jag inte lyckats få information om. Det enda som yppats är att man inte kunnat fastställa dödsorsaken.

Varför lyfter jag fram denna tragiska nyhet?

Jo. Ofta när jag nämner att jag känner oro för mina får så kommer det spontana förslaget att jag borde skaffa boskapsvaktande hundar. Det finns några arter som brukar användas till detta t.ex. pyrenéer, maremmano abruzzese, kangal och estrela samt korsningar mellan dessa. Kaukasisk Ovtjarka används internationellt men finns inte bland de tillåtna boskapsvaktande hundindivider som finns i sverige.

Skall man ha boskapsvaktande hund så krävs dispens från lagen om hund och katt. Det känner inte så många till. De känner inte heller till att lösningen snarast är till för större fårgårdar, två hundar rekommenderas för en fårflock på 500 får. Först då börjar det bli lönsamt och praktiskt (utslaget på hela hundens livstid kostar den ungefär 7500 kr/år). Att ha boskapsvaktande hundar till mina 8 tackor är ett direkt fånigt förslag. För övrigt finns det runt 40 boskapsvaktande hundar i Sverige i dag, så lösningen har fått minst sagt orimliga proportioner.

Men det som är mitt främsta argument mot lösningen är att jag inte vill införa hinder i landskapet. Jag vill att vilda djur och människor skall kunna korsa mina hagar utan att riskera liv och lem. För en stor risk med boskapsvaktande hundar är just att de uppvisar aggressivitet och skadar såväl vilt som människor och inte bara de rovdjur som de är satta att skydda mot!

Fakta och siffror om boskapsvaktande hundar har hämtats från viltskadecenters webplats om just boskapsvaktande hundar.

2 kommentarer:

 1. Vi har haft hundar av den typen förr.
  Dalbohunden.
  Bara för hundra år sedan.....
  De försvann då "jobbet" försvann... Varg och björn.
  Hundarna flög på folk istället...
  Det finns litet bilder bara... Och nån skinnbit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, finns något skinn på museet i vänersborg. Skrev om den hunden på Älgflugans FB sida för ett tag sedan men har inte skrivit om den här.
   https://www.facebook.com/lipoptena/posts/410141309082857

   Radera