Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 18 juni 2013

Larm om kött och cancer

I dagarna har det varit mycket på radion om att det är farligt att äta kött. Rött kött vill säga. Detta är nyheter som dyker upp rätt ofta, men är det något vi jägare skall bry oss om? Jag scrollade runt lite bladn P1 olika nyheter de senaste åren.

I programmet Vem behöver kött? i Kropp och Själ diskuteras köttätande som sådant.

Lyssna: Kropp & Själ : Vem behöver kött? 20130618 10:03


Tidigare har rött kött lyfts fram som en rejäl bov, något som ökar risken för cancer högst påtagligt:
– Och där framkommer en ganska klar bild och den gäller också hjärtkärlsjukdomar. Vi kan inte ju inte äta en dag för att förebygga hjärtkärlsjukdomar och en annan dag för att förebygga cancer. Det är bara en kost vi kan äta. Och det som är tydligt och rekommenderat är att man bör försöka äta framförallt växtbaserad föda. Det betyder inte att man behöver vara vegetarian. Det är en fråga om proportioner. Man bör inte äta mer än halv kilo kött per vecka och undvika charkuterivaror.
Hög konsumtion av rött kött står bakom många sjukdomar. Den aktuella studien bekräftar inte uttryckligen det men, Alicja Wolk misstänker att många av de kvinnor som insjuknat på grund av en proteinrik kost just har konsumerat mycket kött. Men hon säger samtidigt att man också bör tänka på att undvika så kallade snabba kolhydrater- vitt bröd, sötade drycker m m.
Sammanfattningsvis: mindre rött kött, mer vegetarisk kost, och när man äter kolhydrater att man väljer sådana som finns i frukt och grönt
 Sedan har vi en Harvardbaserad studie. Även den skjuter in sig på rött kött, men än mer på charkvaror:
Att byta ut det röda köttet mot fisk, kött från fågel eller nötter sänkte risken för att dö i förtid. Särskilt nötter är en bra alternativ proteinkälla och drog ner risken med 19 procent.
Bearbetat kött innehåller mättat fett, natrium, nitriter och cancerframkallande ämnen kopplade till kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar och cancer.
Ytterligare en, något äldre, med samma budskap:
Enligt studien ökade risken för tarmcancer med mer än en tredjedel bland dem som dagligen åt minst 160 gram rött kött, alltså nötkött, eller bearbetade köttprodukter jämfört med dem som åt mindre.
I april meddelades att det var ämnet karnitin som finns i rött kött som var den stora boven i dramat. Men då i förhållande till årderförkalkning och hjärt- kärlsjukdomar, men samtidigt är det tarmfloran som avgör hur effektivt karnitinet bryts ner:
Karnitin är ett ämne som det finns mycket av i rött kött, det produceras också i kroppen och har betydelse för hur celler bryter ner fett för att få energi. Men när vi får i oss karnitin genom kosten bryts det ner i tarmen, och en amerikansk studie visar nu att det då bildas trimetylamin, ett ämne som kan orsaka åderförkalkning – det här är alltså en förklaring till hur rött kött kan ge hjärt- och kärlsjukdom.
Det är särskilt just hos människor som är vana att äta rött kött som det här skadliga ämnet bildas av det karnitin dom äter, enligt studien, vilket kopplas till hur bakterierna i magen samverkar med kött i kosten. Vegetarianer har en annan tarmflora, som inte bryter ner karnitin så effektivt.
I en rapport från världscancerfonden * framhålls just charkvaror, eller ja, inte charkvaror i sig utan nitritsaltet som finns i:
– När det gäller det här charkuterivarorna är det nitritsaltningen som man länge har misstänkt har ett samband med cancer. Det är också viktigt att veta för konsumenterna att nivån av nitrit i de här produkterna har blivit lägre de senaste åren och det är nya regler från EU om sänkta halter, och mer reglering av de här tillsatserna, säger Irene Mattisson
Samtidigt framhåller  studien att det finns gott om kött som inte är farligt:
Enligt studien är kött från fisk, fågel och vilt ofarligt medan kött från gris, nöt eller lamm är farligt om man äter för mycket.
Här funderar jag på hur det är med mina naturbeteslamm, de får ju faktiskt inga mediciner eller processade foder. Gör det att mina får påminner mer om vilt än industriuppfödda djur?

Och i dagarna dök det upp andra nyheter som framför allt berör oss män. Det gällde prostatacancer där budskapet var att man skulle dra ner på mängden kolhydrater och ersätta med vegetabiliskt fett, typ olivolja....
I rena siffror pekar studien på att om en man med prostatacancer kan byta ut 10 procent av sitt energiintag från kolhydrater, som bröd pasta och socker, till vegetabiliskt fett, från till exempel olivolja eller nötter, så minskar risken att dö i prostatacancer med nästan 30 procent.
Ja. Vad skall man säga. Vad kan man egentligen äta? Fisk? Men hur etiskt är det och räcker fisken åt befolkningen? Fågel? Njae, intensiv fjäderfäproduktion är ju nära kopplat till flera av de intressanta influensaepidemier vi sett under senare år. Och att skippa djur innebär att vårt landskap kommer att växa igen och den biologiska mångfalden blir lidande....

Hur man än gör har man rava bak..... Jag väljer dock att fortsätta med en kost med lågt kolhydratintag, och jag fortsätter med kött. Som tidigare mest vilt och mina egna lamm. Men jag kanske skall bli än duktigare på att skippa charkprodukterna. Kika efter charkprodukter med vanligt salt istället för nitritsalt, det borde minska risken något.
________________________
Edit. Jonas tipsade om en blog skriven av docent Ralf Sundberg (hmm, varför framhålla titeln, det kan man fundera över men det gör jag en annan gång).Sundberg sågar delar av diskussionen tämligen omgående.
Han går till och med så långt att han angående larmrapporterna skriver: Som vanligt förhastade slutsatser. Som basuneras ut för att de är politiskt korrekta för livsmedels- och läkemedelsindustrin samt för den nu aktuella globala jordbrukspolitiken.
Samt för något år sedan ang kopplingen till cancer: Med andra ord handlar det om data dredging. Siffermanipulation. När man för ett par decennier sedan inte hittade något “önskvärt” samband mellan köttkonsumtion och sjuklighet, lyckades man räkna fram svaga samband om fågel räknades bort. Kanske detta initialt berodde på att ekonomiskt mest framgångsrika individer med bättre hälsa hade råd att äta sådan lyxmat innan den industriella produktionen kom igång? Vi kan bara spekulera.
_________________________
*Världscancerförbundet, World Cancer Research Fund (WCRF), är en stiftelse med nära band till den av den multinationella läkemedels-, livsmedelstillsats-, besprutnings-, utsädes- och livsmedelsindustrin ägda International Life Sciences Institute (ILSI). Enligt Ralf Sundberg.

2 kommentarer:

  1. Om så kallat rött kött och de observationsstudier larmen baseras på finner du mycket intressant hos Ralf Sundberg
    http://blogg.ralfsundberg.se/#home:

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset. Skall kollas upp.

      Radera