Paketet från Karesuandokniven innehöll två knivar:
En överlevnadskniv med ett ca 10 cm långt rätt kraftigt blad i rostfritt stål. På knivskidan finns ett diamantbryne och ett eldstål.
En avfångningskniv modell större.
Jag återkommer när jag hunnit testa knivarna ordentligt. För att göra det har jag satt upp en checklista med punkter som jag, om möjligt, tänkte prova. Detta innebär att det kommer att dröja lite innan jag presenterar knivarna lite utförligare. Checklistan ser ut som följer, det säger sig dock självt att stickkniven får testas på lite annat sätt än enligt denna lista.:
- Första intryck.
- Bladet. Form, slipning, längd, tjocklek etc.
- Grepp. Material, form, hur den ligger i handen etc.
- Mekanism, typ, funktionalitet, säkerhet, spärr etc (ffa fällknivar och liknande konstruktioner)
- Slida, material, upphängning, etc (om sådan finns)
- Hygien, hur lätt är kniv (och slida) att rengöra?
- Test: täljbarhet, bra att veta inte minst för späntning av tände till brasan.
- Test: urtagning och flåning.
- Test: styckning
- Test: skära av rep, förslagsvis 8 mm nylonrep.
- Skärpan. Hur håller skärpan under testerna? Är det svårt att bryna upp kniven till ny hög/godkänd skärpa?
- Sammanfattande omdöme
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar