Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

söndag 12 maj 2013

Så mycket okunskap på så få rader

En insändare i länstidningen:

Skjut inte rävarna

Nu under våren sjuder skogen av liv. Men naturens barnkammare är inte någon idyll, i alla fall inte för rävarna. Deras ungar är fredlösa från första andetaget, då de är lovligt byte för jägarna.
Rävarna får jagas i sina hem med hjälp av spadar eller genom att jägarna släpper ner grythundar som biter ihjäl eller bär upp de blinda och hjälplösa rävungarna så att jägarna kan döda dem.
Det skjuts cirka 70 000 rävar varje år. De rävvalpar som överlever den första tiden riskerar att bli föräldralösa och dö redan vid tre–fyra månaders ålder, då jakten på vuxna rävar börjar. De kan inte klara sig på egen hand då de normalt lämnar sina föräldrar när de är ett halvår gamla.
Stoppa jakten på rävar och låt de små rovdjuren leva i fred! De hotar ingen och ställer inte till med någon större skada. Skogen är i första hand djurens hem och inte något "skafferi" åt jägarna.
Lise-Lotte Norin, Djurens Rätt,
Birgitta Wiberg, Jaktkritikerna
Ja, det var tyvärr inte många rätt där Lise-Lotte och Birgitta.

Visst är rävvalparna fredlösa i den betydelse att de är tillåtna att skyddsjaga. Men att det är tillåtet att jaga med grythund när ungarna är små är en ren lögn från er sida. Grythund får inte användas förrän den 1 augusti, dvs då rävjakten blir allmän. Just därför att det är djupt oetiskt att låta hunden bita ihjäl ungar.

Sedan borde nog Lise-Lotte och Birgitta läsa på lite om predationens roll och hur den påverkar inte minst rara djurarter. Insändarduon borde också läsa in sig lite granna på jakttryck och hur det hänger hop med rävskabben. Lägger man ett högt jakttryck på rävarna minskar man rävdensiteten och när rävdensiteten är "lagom" slipper man att naturen går in och reglerar en allt för hög densitet genom en sjukdom som rävskabb.

Men det kanske är det just vad Djurens Rätt och Jaktkritikerna vill. Att rävarna skall dö. Dö en långsam, utdragen och ytterst plågsam död i skabb istället för en sekundsnabb död av en studsarkula eller hagelkärve! Men det är väl OK försvarar de sig, det är ju en "naturlig" död. Men också det resonemanget är fel. Varför? Jo, det skall jag utveckla någon annan gång.
 ______________________________________
Tillägg 15/5:
Såg just att Birgitta Wiberg i kommentarerna till insändaren skrev följande:
Skrämmande att så många jägare här inte håller reda på fakta när det gäller jakt. Här kommer därför fakta om den jakt som insändaren handlar om:
Den 1 juli 2009 beslutade Eskil Erlandsson att ändra jaktförordningens bilaga 4 punkt 10, så att årsungar av rödräv får jagas året runt. De får skyddsjagas om det "behövs för att tillgodose viltvården" och vad som avses med det avgörs av jägaren själv. Det innebär förstås i praktiken att de får jagas från det de föds på våren till den 1 augusti då det är tillåtet att jaga rävar av alla åldrar och kön.Av jaktförordningens 16 § framgår vidare att "hund som används vid jakt under jord", det vill säga grythund, får användas för att jaga rödräv året runt om det handlar om skyddsjakt enligt ovanstående.Som sagt det var det det med att läsa på - det blir bakläxa för många av er!
Birgitta Wiberg har helt rätt i att grythund får användas vid skyddsjakt på räv. Hon har dock (medvetet?) missuppfattat förutsättningarna radikalt:

Grythund får inte släppas utifrån jaktförordningens bilaga 4 punkt 10 utan utifrån bilaga 4 punkterna 9 och 18, dvs skyddsjakt i anslutning till hönsgård, tamdjur etc punkter som innefattar såväl vuxna rävar som valpar. Punkt 10 avser skyddsjakt enkom på ungar. Släpper man då ner en grythund med hänvisning till punkt 10 riskerar man att det finns vuxna djur i grytet, om det gör det så bryter man mot jaktlagen.

Så Birgitta Wiberg, försök förstå hur de olika paragraferna hänger ihop innan du anklagar andra för att vara dåligt pålästa.

9 kommentarer:

 1. Jag känner inte nån som jagar räv förrän 1aug, valparna brukar ju vara lovliga ifrån 1juli ändå.. Jag kan skyddsjaga räv hemma året om men avstår då jag inte vill ha svältande valpar i skogen. 1aug klarar sig valparna utan problem..
  Folk har dålig kunskap om hur jakt fungerar,inte konstigt heller då djurrättsaktivister sprider felaktig fakta,.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar hålla lite koll på vallarna från midsommar och frammåt. Dyker det upp valpar på nyslagna vallar så händer det att jag traskar dit. Men huvuddelen av min rävjakt sker dock från första augusti och frammåt. Med lite tur så får tyskan tjänstgöra i lite gryt redan i augusti, men vi får väl se....

   All denna desinformation kring jakt är rätt tröttsam.

   Radera
 2. Håller med Vild Mark, det är skrämmande dålig kunskap som gör att mycket från Djurens Rätt som får stå oemotsagt av allmänheten. Mer insikt om vår mat, vilt, jakt och tamdjurens roll, är det inte lösningen på de flesta problem så vet inte jag. Vet man vad/varifrån man äter och hur/var/varför det produceras så tror jag resten kommer av sig självt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Kom att tänka på ett pressmeddelande från SLU som jag läste för ett par år sedan. Hittade det igen och citerar ett stycke som är ganska belysande:

   "Internationell forskning visar att de personer som är i naturen och tar med sig något hem därifrån är mer positiva till jordbruk, skogsbruk, fiske och jakt. Denna undersökning visade att drygt var tredje svensk plockar bär eller svamp och ungefär var fjärde samlar eller hugger ved. Drygt var tionde svensk fiskar och knappt var tjugonde jagar."

   http://www.slu.se/sv/samverkan/kunskapsbank/2009/11/farre-svenskar-lamnar-asfaltsdjungeln/

   Radera
 3. I hur många tidningar har dessa två fått in sina fantasifulla lögner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skall se om jag hinner plocka fram den uppgiften under dagen.

   Radera
 4. Ja det är sorgligt att inte rätt fakta kommer fram...Tänk så många som hinner läsa liknande texter utan att veta vad som är rätt eller fel, så onödigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det jag stör mig på lite extra är att jag ibland tycker mig ana att felen är medvetna för att få jägare att framstå i dålig dager. Dvs medvetna lögner för att få sympatier för den egna saken.

   Radera
 5. Inte första gången osanningar sprids,jag läste på ett ställe att jägarna jagade räv med strypsnara, fällfångat vilt avlivades med gevärskolven för att spara på skott,osv..

  SvaraRadera