Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 2 maj 2013

Djurparksvargar planteras ut i smyg! Eller?

Jag har nu på kort tid fått höra ungefär samma uppgifter i ett par olika versioner. Vi kan ta den jag hörde igår först:
En bonde skulle köra upp och arbeta i sin skog. Han blev stoppad av polis, fick inte använda sin skogsbilväg. For hem och tog 4-hjulingen upp i skogen via en stig. Kom upp till en vändplan där det stod en bild med släp märkt Borås Djurpark.
På frågan om var det hände angavs lite vagt grannkommunen. Jag har hört en liknande berättelse med en tydlig kyrkby angiven, men då var det hela så specificerat med en bil från Kolmårdens djurpark. Samma berättelse har i vinter förekommit i Halland och Småland (även här). Gemensamt för berättelserna är att det ofta blir lite vagt när man kommer till exakt var det hela skedde. Sedan rör det sig aldrig om förstahandsuppgifter utan om att man träffat någon som hört att.

Sedan finns ju det bortåt 40 år gamla uppgifterna om att vargen efter dess utdöende planterats ut illegalt, den intressantaste, mest spännande och mest detaljerade varianten på uppgifterna finns i en tre år gammal artikel i Norrbottenskuriren. Detta gjorde också att JRF hade uppe frågan på sin stämma 2006 och beslutade utreda den. Det som ger hela problematiken riktigt intressant, och kanske lite oroande är SNFs gamla "projekt varg" från 1970 talet i vilket strategier för utplantering av varg diskuteras/skisseras. Läs SNFs rapport här.

Definitionen på vandringssägen är enligt Wikipedia:
En vandringssägen är en modern sägen, skröna, som av många uppfattas och förs vidare som sann men vars huvudperson aldrig blir närmare än "en vän till en vän". De handlar ofta om mystiska sjukdomar, hemska avslöjanden om till synes harmlösa vardagsföremål, skrämmande brottslighet eller gåtfulla beteenden hos andra människor, och behandlar således de orosmoment, rädslor och fobier som finns i dagens samhälle.
Det alternativa namnet klintbergare kommer av folklivsforskaren Bengt af Klintberg, som skrivit tre böcker i ämnet, Råttan i pizzan (1986), Den stulna njuren (1994) och Glitterspray (2005). Internationellt är studiet av den här sortens historier främst förknippat med den amerikanske forskaren Jan Harold Brunvand som myntade begreppet urban legend 1979 och vars publikationer sedan 1981 inspirerat forskare i många länder att samla in och popularisera kunskap kring dessa historier.
Om någon har förstahandsinformation så vore det vara bra om denne träder fram. Om så inte sker så kan man i dagsläget inte se det som något annat än en vandringssägen enligt Ockhams rakkniv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar