Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

söndag 12 maj 2013

Älgflugornas Herre och knivar!

Jag har en lång och nära relation till knivar.

Tror jag var runt fem när jag fick min första. En vanlig "scoutkniv". Fick den av min gudfar. Den helgen tog alla plåster i hela huset slut. Jag hade säkert 20 sår på vänster hand och fingrar. Förstår faktiskt inte att mina föräldrar inte höll bättre koll på mig. Men det var ju det fria 1970-talet....
Tälja, tälja, tälja, tälja!

Sedan fortsatte det. Knivar blev något stort för mig. Jag lusläste Hobbexkatalogens knivsidor och köpte nya knivar så fort plånbok och föräldrar tillät. En kniv som jag köpte när jag var i 10 års åldern har jag fortfarande kvar, en Othello jaktkniv från Solingen. Maken till bra kniv får man leta efter.

På en skolresa till Rättvik så besökte vi någon av knivfabrikerna i Mora. Jag köpte en stor djäkla kniv i deras outlet. Hur jag använde den kan ni läsa här.

Kniven var ett ofta använt verktyg. Täljning, kastning och inte minst fiskrensning.
En halvhornskniv jag tillverkade till farsan på hans 60-års dag.

Vid millennieskiftet djupnade min relation till knivar. Jag låg och veckopendlade, kände att jag behövde något att fylla kvällarna med. Gick därför en knivslöjdskurs, dvs hur man skaftar och gör slidor till knivblad. Den kompletterades för nästan precis 10 år sedan med två kurser, en kort och en som löpte över ett har månader, i smide med inriktning på eggverktyg. Kurserna var på heltid så jag ägnade 10-12 timmar per dag i smedjan under dessa perioder. Mitt mål var givet - att kunna tillverka mina knivar från scratch.
En större fulltångekniv jag gjorde härom året.

Till dags datum har jag gissningsvis tillverkat 70-80 knivar varav ett 50-tal utifrån egna knivblad. Ett exempel hittar ni här.Ett fåtal fällknivar har jag också gjort, oftast från ett färdigt "chassi" men även från scratch! Ett par knivar har varit kopior på arkeologiska fynd, ett av dem är faktiskt den absolut bästa täljkniv jag någonsin använt!

Jag har med andra ord en nära relation till knivar. Och jag har åsikter om vad jag tycker är bra och dåligt  med de knivar jag använder. Och jag vet vad jag tycker är snyggt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar